5 древноримски забележителности извън Италия

5 древноримски забележителности извън Италия
5 votes, 5.00 avg. rating (99% score)

Статията е предоставена от Свилен Николов от deals.bg, посетете тяхната секция с почивки.

В годините на своя разцвет римската империя се е разпростирала от Испания на запад до пустините на Африка и Персия на изток. И все пак в наши дни, когато говорим за Рим се сещаме основно за едноименния град. Въпреки това, има много места, където има запазени изключителни архитектурни паметници от времето на римската империя. В тази статия ще ви представим пет от многобройните такива места.

  1. Аспендос, Турция

Двухилядолетния амфитеатър има такава фина акустика, че някой хора се връщат година след година, за да чуят Аида от Верди, и други творби от турски и международни изпълнители на ежегодния фестивал за опера и балет в Апспендос. На равен интерес се радва и сцената, която има орнаментни мотиви и декоративен релеф на Дионисий, богът на виното и патрон на театъра. Близо до театъра могат да се видят руините на агората, която е била място за древния пазар и политически събирания. Можете да видите останките на нимфеума (комплекс от фонтани посветен на водните нимфи), както и базиликата.

  1. Баалбек, Ливан

Някога познат като Хелиополис или градът на слънцето, Баалбек има забележителен комплекс от светилища, включващи два високи и детайлни храма.

Големият храм е посветен на Юпитер, бог на небето и е построен от едни от най-високите колони в света, които се издигат на над 21 метра в небето. Вътрешното светилище някога е било ограничено за свещениците, които са изпълнявали ритуално жертвоприношения на каменния олтар. Масивната основа от блокове, които тежат стотици тонове остава обградена в мистерия.

По-малкия, но по-добре запазен храм на Бакхус, всъщност е посветен на различно божество, предполага се на бог на слънцето. Някои вярват, че гравираните в стената образи на мак и гроздове може би дават индикация, че вино и наркотици са играли роля в церемониите. В следствие, на което богът на виното е започнал да бъде идентифициран с този храм. В наши дни и двата храма се използват за театрални, балетни и джаз изпълнения по време на международния фестивал Баалбек

  1. Конимбрига, Португалия

На около 16 километра от университетския град Коимбра, можете да видите най-запазеното римско селище в страната.

За да извлечете максималното от посещението си в Конимбрига, където повечето информация е на португалски, първо си купете пътеводител от билетния офис. След това тръгнете по-широкия римски път, където следите от древните колесници са още видими. Най-впечатляващото нещо свързано с руините на къщите по пътя е свидетелството за дворовете и с мозайки изобразявайки всякакви образи – някои митологични, други смели геометрични модели. Къщата на фонтаните, бивша богата римска резиденция, е получила името си заради стотиците фонтани някога бликали вода там. Все още може да се види водната инсталация под покрития със стъкло под. Наблизо се намират останките на къщата на Кантабер, дом на благородник, който е считан за една от най-големите римски резиденции, които са откривани на запад. Къщата е свидетелство за лукс, който включва баня и градина с колони.

  1. Ел Джем, Тунис

Не можете да пропуснете монументалния амфитеатър, един от най-големите в римската империя, който се издига в модерния град. Но вместо да бързате към гиганта, който може да побере 30 000 зрители, първо посетете музеят Ел Джем, който излага внушителната си колекция от артефакти в реконструкция на римска вила. Изложбата включва съдове, скулптори и мозайки, които са наредени около вътрешния двор. В района на археологическите разкопки, прекрасната къща на Африка, вила на аристократ, притежава известната мозайка на богинята Африка, патрон на плодородието и богатството.

През лятото може да се присъедините към хилядите, които идва да слушат класическа европейска и арабска музика в амфитеатъра през дългия един месец Международен фестивал на симфоничната музика.

  1. Арл, Франция

Понякога наричам френския Рим, Арл, част от региона Марсилия-Прованс, европейска столица на културата 2013, има доста места с останки от древността. Това не е чудно, имайки предвид, че се намира на стар търговски маршрут свързвал Франция с Испания. Дълго преди Ван Гог да се влюби в тази земя император Константин е построил колосален дворец, завършен с широки бани. Част от термите на Константин все още могат да се видят. Най-известната забележителност е огромния амфитеатър. В наши дни вместо за традиционните римски спортове и зрелища, арената се използва за традиционни борби с бикове.

Още за древноримските градове извън Италия »