Абу Даби

Абу Даби
1 vote, 4.00 avg. rating (88% score)

Абу Даби

От край време арабският свят буди любопитство в съзнанието на всеки пътешественик. Приказките за неземно богати емири и султани все още кръстосват целия свят. Една от перлите в арабската корона е именно градът Абу Даби. Каквото и да се каже за Абу Даби, винаги ще бъде недостатъчно.

Градът е столичен за най – голямото по размери емирство. Единственият по – голям град от Абу Даби е Дубай. Столичният град се разполага на остров в североизточните територии на Персийския залив. Археолози доказват, че териториите в и около града са били заселени още през 3 хилядолетие пр. н. е. Предполага се, че древните жители на Абу Даби са били номадски племена.

абу дабиДнес, градът изумява с умелото съчетание от културни забележителности и свръх модерни и високи сгради. Една от най – значимите забележителности в града е огромната по размери джамия, „Шейх Зайед“. За изграждането на сградата е използван чист мрамор. Джамията притежава 4 на брой минарета. Височината на всяко едно от тях е от приблизително 107 метра. Въпреки, че строежът на религиозния храм започва през 90-те години, постройката е завършена напълно през 2007 година. Килимите и стенописите са ръчна изработка на умели творци.

Най – старата сграда в Абу Даби, която притежава историческа стойност е Дворцовата крепост. Някои я наричат Белия форт. За нея се знае, че е построена някъде в края на 18 век. Първоначално, крепостта е играела роля на резиденция и място за почивка на влиятелните и управляващи в миналото фамилии. Днес, Белият форт е превърнат в музей, който представя колекции от фотографии и други традиционни предмети от бита.

Други забележителности, които си струва да бъдат видени са пристанището на Абу Даби, мостовете Мустафа и Мата и крайбрежният булевард. Той е подходящо място за колоездене или спокойна разходка. За почитателите на модерните технологии и съвремието ще споменем прочутия хотел Yas Marina. Това, което го превръща в атракция е фактът, че хотелът е построен върху реална писта на Формула 1.

Високи небостъргачи, магазини предлагащи артикули на световни брандове и стари джамии и крепости – кой би повярвал, че всичко това може да съществува в симбиоза? Абу Даби продължава своето развитие като икономически и курортен център.