България става конкурент на Мексико

България става конкурент на Мексико
1 vote, 5.00 avg. rating (98% score)

Според направеното проучване на британските пощи в класацията „Барометър на градските разходи” на България се отрежда шесто място по достъпност на туристическите услуги сред 42 ваканционни дестинации в света. Това е съобщение на Дневник. Челните места се отреждат на Испания и Шри Ланка, които оглавяват класацията, последвани от Виетнам,Чехия и Бали, а България се нарежда доста по-надолу в списъка.

Проучването на разходите в България е направено в един от най-посещаваните ни черноморски курорти Слънчев бряг. Става ясно, че дневните разходи в курорта са на стойност от 42 британски паунда. Като в тях са  включени, чаша бяло или червено вино от 2.24 паунда, бутилка минерална вода от литър и половина, купена в супермаркет за 70 пенса, кафе за 0.93 паунда от кафе машина, бутилка местна качествена бира от 2.34 паунда, една кока кола в питейно заведение за 1.40 паунда, слънцезащитен крем от висок клас за 2.34 и вечеря с меню за двама в ресторант средна категория за 32.71 паунда.

От това проучване става ясно, че в посочените като лидери Испания и Шри Ланка същите стоки са ги продавали за 36.14 паунда. Веднага след България се нареждат туристическите дестинации като Португалия (45.54), Мексико (48.93) и Унгария (51.45).

Британските пощи обявяват още, че през тази година най-добрите европейски градски дестинации за почивка са столиците на Унгария – Будапеща, на Литва – Вилнюс и на Латвия – Рига и все повече туристи резервират почивката си имено там.

Будапеща е столицата нареждаща се на първо място с предлаганите най-изгодни оферти, Рига е на второ място, тъй като има най-евтините варианти за хранене, напитки, градски транспорт, настаняване и достъп до туристическите забележителности. Трета в класацията се нарежда латвийската столица  Вилнюс с изключително добрите си хотелски отстъпки и многото изгодни предложения за туристите.

Според авторите на класацията става ясна, че Лисабон е най-изгодната дестинация в Европа, предпочитана от много туристи от цял свят. За престоя си там посетителите заплащат едва половината от разноските, необходими за Рим или Амстердам. Прага, като туристическа дестинация, за втора поредна година е най-изгодна откъм заплащане за храни, напитки и туристически такси. Дубровник пък предлага изключително ниски цени за настаняване в тризвезден хотел. Като това се води най-ниското заплащане в цяла Европа.