Банско – световен курорт за семейна почивка на ниски цени

Банско – световен курорт за семейна почивка на ниски цени
1 vote, 5.00 avg. rating (98% score)

Банско – курорт с отлични оценки от всички

Банско отдавна се е наложил сред водещите в Европа и света зимни курорти. Показателно за това е, че той многократно е избиран за Световни първенства по зимните спортове, избран е и за още 6 предстоящи старта за Световни купи: по сноуборд през 2018-а, три по ски за мъже през 2019 и два за жени през 2020-а.

За такъв избор международната ски-федерация проверява не само състоянието на съоръженията и пистите, но и условията в хотелите, инфраструктурата, всичко за удобствата, улесненията, комфорта по време на престоя в Банско.

Банско

Банско обаче не е курорт само за елитите в обществото. Напротив – тук залагат на масовия целогодишен туризъм и поддържат изключително ниски цени, като специално внимание е отделено на условията за семейна почивка.

В петзвездния хотел Лъки Банско например има специален кът – всъщност обширна зала – за деца между 3 и 6 години с детегледачки, климатик, голям плазмен телевизор, много и интересни играчки; осигуряват се столчета и проходилки за съвсем малките; предлагат се множество семейни игри – електронни, ескейп стаи и т.н.

Това поддържане на достъпност за масов туризъм и семейна почивка има ефект. Световното първенство по сноуборд, което се проведе през февруари 2017 година, привлече 15 000 зрители. Те запълниха почти 90 % от местата в хотелите и къщите за гости.

Освен това през летните месеци туристите в Банско са около 250 000, което е приблизително колкото и посещенията през зимата. Огромната част от тях, особено чужденците, идват на семейна почивка. Наред с туристите от съседните Балкански държави, тук вече традиционно идват ирландци, британци, руснаци, израелци и др.

За идеалните условия и ниските цени за семейна почивка специално пишат и влиятелни туристически сайтове, и авторитетни издания. През януари 2017 година „Дейли мейл” на интернет страницата си препоръча Банско за семейна почивка пред популярния френски курорт Куршевел. А британският сайт за туристи „Поус офис” нареди Банско на второ място за семейна почивка от зимните европейски курорти след Кранска гора в Словения.

Ски комплексът – забавление за цялото семейство

В Банско ски комплексът е съобразен с насочеността на курорта към семейна почивка. Пистите тук са с обща дължина от 75 километра, като са изградени така, че да има отсечки и за начинаещи, които се учат, или сравнително слабо владеят пързалянето, и от опитни скиори и сноубордисти.

Банско

От трасетата 35% могат да се използват от начинаещи; 40 на сто са за средно напреднали, другите са за напреднали. Това позволява избор, при който да се забавлява цялото семейство. Лифтовете, разкриващи красиви гледки, са с дължина от 22 километра, от влековете два са специално за деца.

Създавайки условия за семейна почивка, в Банско са направили не само училища по ски и сноуборд, но даже и детска ски-градина. Обучението може да е и групово, и индивидуално, има и специализирано за деца.

Продължителността на курсовете също е разнообразна, отговаря на всякакви предпочитания. По избор заниманията може да са от 1 ден – като забавен излет при семейна почивка, до 13 дни здраво учене. През този период има възможност и за полудневни обучения. Ски инструкторите са квалифицирани и с богат опит, владеят различни езици.

Избралите Банско за семейна почивка през зимата ще намерят в курорта цялата необходима екипировка за ски и сноуборд. Във връзка с оборудването, в класацията си за най-добра семейна почивка сайтът „Поус офис” изтъква, че в Банско са най-ниските цени в Европа за наем на екипировка, както са най-евтини и лифт картите.
И още нещо за класациите за най-добра семейна почивка: в анализа си за 2017 година, „Дейли Мирър“ постави Банско на 7 място сред курортите в целия свят. Изданието посочва също, че за зимна ваканция Банско може да се посети от декември до април.