Блед сред най – желаните дестинации за меден месец

Блед сред най – желаните дестинации за меден месец
1 vote, 5.00 avg. rating (98% score)

Словения е държава, която набира популярност като спа и туристическа дестинация.

Градовете и туристическите курорти предлагат богат избор на забавления. Сред най – популярните туристически места в държавата е град Блед.

По отношение на административното деление, Блед се определя като град. Населеното място се разполага около езеро, което носи същото име. В близост до езерото са издигнати вили и хотели, в които се извършва настаняване на гостите.

Смята се, че за пръв път Блед е споменат като населено място през 1004 година. Според историческите анали, тогава император Хайнрих II подарява града на епископ Албуин. Днес, населеното място е превърнато в курорт, който привлича както чужденците, така и населението на Словения. Главният фактор, който оказва влияние върху туристическия поток е комбинацията от планина, езеро и замък.

Пейзажите са изключително романтично, а това поставя Блед сред най – желаните дестинации за меден месец. Градът разпростира териториите си в югозападните части на Словения. Юлийските Алпи се извисяват над градчето. На туристите се препоръчва да посетят Блед през летните месеци от годината. Тогава в града се провежда традиционен фестивал. Събитието е известно под името Рикли. Най – атрактивната част от фестивала е пускането на стотици горящи свещи във водите на едноименното езеро. В Блед изобилства от природни и исторически забележителности. Посетителите могат да разгледат две главни атракции. Първата е замък, който е построен в началото на 11 век. Интересното в неговото построяване е наблягането на два основни цвята – бял и червен. Историята на този замък е дълга. Смята се, че през 50-те години, сградата е служела за резиденция на кралската фамилия. Малко по – късно, замъкът става известен като резиденция на Тито. Днес, постройката е превърната в музей. Втората атракция в Блед е островът, който се разполага в средата на езерото. На неговата територия е построена часовникова кула. Името и е „Успение“. Съществува вярване, че ако човек застане до кулата и си намисли желание, то със сигурност ще се сбъдне. Мястото привлича младоженци от цял свят с още едно суеверие. Според него, ако съпругът пренесе на ръце съпругата си по всичките 99 стъпала на кулата, то влюбената двойка ще изживее дълъг и щастлив съвместен живот.

За да се достигне до Блед, туристите трябва първо да пристигнат в столичния град Любляна. От там, ежедневно се организира транспорт до курорта. Автобусните линии са редовни. През последните години, Блед придоби още по – голяма популярност сред любителите на природата и спа процедурите. Мястото пази все още духа на миналите епохи.