Екопътека „Бели искър“

Екопътека „Бели искър“
3 votes, 5.00 avg. rating (99% score)

Гледка към РилаТри пъти „Бели искър“. Това са река, село и екопътека. Едно чудесно предложение за излет в планината. На по-малко от час път с кола от София се намира с. Бели искър, а малко извън него и едноименната прекрасната екопътека. Реката напълно заслужава името си, защото е изключително бистра. Тя представлява затворен маршрут, извиващ се покрай реката и осем на брой моста, които я пресичат. Тази екопътека е с обща дължина на маршрута 7500 метра и се изминава за около 2 часа и половина. Маршрутът може да бъде определен като лек, без катерене и е подходящ и за малки деца. За тези 2 – 3 часа ще се потопите в приказната атмосфера на рилската природа. Несъмнено едно от големите природни богатства на България. Национален парк „Рила“ е истинско съкровище за търсачите на спокойствие, отдих и разходка в планината.

гъбки в гората

Колкото повече вървите по пътеката, толкова по-пленяващи пейзажи ще се откриват пред вас, а очите ви ще попиват жадно всичко, което ви заобикаля. Жажда, на която постоянно ги подлагаме със сивото си градско ежедневие. Сега е моментът да ги дарим с животоспасяващи за тях гледки. Гледки за душата и очите, въздух за дробовете, истинска връзка между природата и човека. Като цяло, хората не са оставили много следи, но все пак се намират и такива, които учтиво молим да се научат да носят боклуците обратно със себе си.

Освен екопътеката в с. Бели искър ви съветваме да посетите и „Царска бистрица“ в курорта Боровец. Има прекрасна галерия, а и като цяло дори без достъп до вътрешността на царската къща си заслужава да се докоснеш до времето, когато Цар Борис III е ползвал този имот за ловна хижа.