Хасковски минерални бани

Хасковски минерални бани
1 vote, 4.00 avg. rating (88% score)

България е страна, която придобива все по – голяма популярност в чужбина като център на балнеолечебни, спа процедури и минерални извори. Курортните места, които предлагат тези услуги увеличават своя брой с всяка година.

Хасковски минерални бани е сред най – известните балнеолечебни курорти в България. Курортното място се разполага в непосредствена близост до град Хасково. Териториите на балнеолечебния център се разпростират по северните склонове на Източни Родопи. След направените археологически и исторически проучвания се доказа, че животът по тези земи се е зародил още в далечната античност.

Намерените артефакти говорят за продължително заселване на този регион през периодите на Праисторията, Античността и Средновековието. Горещите минерални води в областта са били винаги притегателна сила за всички хора.

Днес, Хасковски минерални бани се посещават главно от туристи, които търсят облекчение на стари болежки. Курортът разполага с цели 15 на брой хидротермални извора. Температурата на водата им е изключително висока. Тя варира между 53 С – 57 С. Климатът в региона е типичен за континенталните и средиземноморски ширини. Зимата е мека, а лятото е с повече горещи дни. Интересен факт е, че местността около Хасково е позната като едно от местата с най – голям брой слънчеви дни в годината. Изчислено е , че за една година регионът се излага на над 2000 слънчеви часа. Хидротермалните извори, мекият климат и слънчевите лъчи са главните причини, които привличат туристи както от цялата страна, така и от чужбина.

Природните и климатични условия благоприятстват лекуването и профилактиката на заболявания с хроничен и вътрешен характер, както и ставни проблеми. Посещение на това място се препоръчва на всички, които страдат от хипертония, затлъстяване, хронични невралгии, костни фрактури лумбаго, миози и други. Посетителите на региона, които решат да отседнат в Хасковски минерални бани могат да се развличат с изградените площадки за спорт и теренно лечение.

Около балнеолечебния център се разполагат красиви паркове и природни зони. Местата са подходящи за разходки и пикник. В случай, че гостите на курорното място се почувстват отегчени могат да предприемат екскурзия до близкия град Хасково. Населеното място предлага разнообразие от ресторанти и заведения за бързо хранене. Градът може да бъде посетен както през деня, така и през вечерта.