Как да изберем подходящото вино за почивните дни?

Как да изберем подходящото вино за почивните дни?
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Италианските вина – изумителен букет от 300 сорта грозде

Когато се каже Италианска кухня, готвачите по цял свят имат да изброяват много. Защото тя е търсена в ресторантите навсякъде: пици, паста, месни, рибни, морски деликатеси… Хубавата италианска кухня обаче няма да е същата без традиционните италиански вина. Виното в Италия е неизменно на трапезата, то е много по-популярно от твърдия алкохол.

Вино

Териториите на днешна Италия са били прочути с винопроизводството си още в древността – някогашните гърци ги наричали „страна на виното“. Като резултат от селекцията на гроздето през вековете, днес в Италия има 300 сертифицирани сорта. Впрочем цифрата не е „закована“, тя се увеличава и ще се увеличава, защото днес цели научни институти селектират грозде по съвременни методики, които да придават на виното допълнителни или нови качества като вкус и аромат.

Годишното производство на вино в Италия е стигало до над 7,5 милиона тона. Огромната част от това производство е за износ, защото има голямо търсене на качествените италиански вина. По международни търговски данни, обобщени за близките години, всяка пета бутилка вино по света е била италианска. Като при всяко производство, и тук има приливи и отливи съобразно спецификите на световния пазар, но при всички положения Италия е сред водещите винопроизводители.

Има десетки италиански вина, които са абсолютни уникати. Те се правят от грозде, чиито сортове са характерни само за Италия поради специфични почвени, климатични и технологични особености. За онагледяване може да се спомене Соаве Superiore – бяло вино от Верона, където лозята растат на специфична вулканична почва и не могат да виреят другаде, а има и технологични особености на винопроизводството.

В днешната италианска кухня уникалните вина са означени с DOCG – гарантиран от държавата контрол на отглеждането на лозята, производството на виното и даже бутилирането. Оригинални италиански вина в България със сигурност могат да се намерят дори в ресторанти в град Банско.

Разнообразната италианска кухня – с вино за всеки вид ястие

Още старовремската италианска кухня e „измислила“ различни видове вина, които са много подходящи за различните италиански ястия. А ястията са най-разнообразни – на едно хранене за обяд или за вечеря, се сервират необилни, но многобройни блюда.

Вино

Само предястията например могат да са топли, студени, самостоятелни, комбинирани и да включват риба, колбаси, сирена, запечени зеленчуци и др. След това следват пастата или ризото, а след тях – основното ядене, обикновено рибно или месно, десерт.

Тази разнообразна италианска кухня включва всякакви вина – бели, червени, леки, тежки, сладки, сухи, газирани, ежедневни, празнични. Обикновено имат специфичен дъбов аромат, а също и на цитруси. Характеристиките са изписани на етикета, така че лесно може да се подбират.

Белите вина са за риба, пернат дивеч, пиле и по-леките, постни блюда. За рибите особено подходящо е шардоне. Ако в предястията има колбаси, те вървят с червено вино. Същото е и за основните ястия – колкото повече червено месо, толкова по-плътно червено вино.

В обичайната италианска кухня много се използват и силните розета – за паста, пица, морски деликатеси, барбекю. По-леките се поднасят към студени мезета. Съвременната италианска кухня се слави и с най-популярното десертно вино – Марсала. То може да бъде сухо и сладко, като има различни категории според времето на отлежаване – от 1 до над десет години. Съдържанието му на алкохол е високо – между 17 и 20 процента. Италианците го пият с някои сирена, например пармезан, което е друга италианска гордост по света. Съчетава се също така и с аспержи. Когато десертните рина се пият със сладкиши, принципът е те да са по-сладки от храната. Понеже марсала е силно, плътно вино, италианците го поднасят със сладкиши от рода на шоколадовите торти. Много се използва и в кулинарията – за направата на различни сладкиши.