Какво да очакваме през тазгодишния летен туристически сезон

Какво да очакваме през тазгодишния летен туристически сезон
1 vote, 5.00 avg. rating (98% score)

Тлятна почивка офертиоплите месеци вече са тук, така че за всички ни предстои един от най-чаканите моменти от годината – ваканцията и времето за заслужена почивка.

Сезон 2015 г. не беше лесен за хотелиерите и предприемачите от сферата на туризма в страната ни. Почувства се значително отдръпване на европейските туристи, а липсата на интерес от руснаци и украинци трябваше да бъде компенсирана с привличане на туристи от други европейски страни и Израел. Чрез умели маркетинг стратегии предприемачите се постараха да обърнат вниманието и на българите към офертите за почивка в страната. Наред с това цените, на които се предлагаха тези почивки, бяха значително намалени.

Това лято обаче ситуацията на туристическия фронт е различна.

Поради геополитически причини руските туристи вече не избират Турция и Северна Африка за осъществяване на ваканции и летни почивки, а насочват своя интерес към България. Това твърдение се основава на факта, че на този етап вече има значителен процент от реално направени резервации за почивки в нашата страна. Въз основа на проведено онлайн запитване на една от големите платформи за почивка – OnFire, в което са участвали 1000 потребители, повече от 65% от хората си позволяват почивка между 3 и 5 пъти в годината, като най-дългата е предимно през месеците юли и август.

Според проучването на http://www.onfire.bg/ българите все още предпочитат да почиват на родна земя. 35 % от запитаните желаят това да се случи в морските курорти Несебър, Елените, Слънчев бряг и Созопол.

За разлика от миналото лято, когато желаещите да почиват на изгодни цени се възползваха от оферти в последния момент, тази година едва ли ще има подобни добри възможности за по-евтини ваканционни пакети. Въпреки това, 25 % от участниците в запитването се надяват да открият подобни туристически предложения.

Ситуацията в туристическия сектор в момента е такава, че част от хотелите вече са прекратили офертите за ранни резервации и са с пълна или висока заетост.

Повече от 50% от запитаните потребители планират да отделят от 750 лв. до 1000 лв. за почивка този сезон. С този бюджет тричленно семейство може да  летува в три или четири звезден хотел в черноморските ни курорти.

Една част от запитаните българи, около 20 %, са привлечени от планинските ни курорти и ще се отправят към Банско и Пампорово, където има четири и петзвездни хотели, предлагащи изгодни Аll inclusive оферти.

Гърция също е сред фаворитите за почивка. Тук цените са с около 10-15 % по-високи от тези у нас, а предпочитанията на туристите са за почивки в Северна Гърция – Халкидики, Олимпийска ривиера и островите Тасос и Закинтос.