5 древноримски забележителности извън Италия

5 votes, 5.00 avg. rating (99% score)

Статията е предоставена от Свилен Николов от deals.bg, посетете тяхната секция с почивки.

В годините на своя разцвет римската империя се е разпростирала от Испания на запад до пустините на Африка и Персия на изток. И все пак в наши дни, когато говорим за Рим се сещаме основно за едноименния град. Въпреки това, има много места, където има запазени изключителни архитектурни паметници от времето на римската империя. В тази статия ще ви представим пет от многобройните такива места.

  1. Аспендос, Турция

Двухилядолетния амфитеатър има такава фина акустика, че някой хора се връщат година след година, за да чуят Аида от Верди, и други творби от турски и международни изпълнители на ежегодния фестивал за опера и балет в Апспендос. На равен интерес се радва и сцената, която има орнаментни мотиви и декоративен релеф на Дионисий, богът на виното и патрон на театъра. Близо до театъра могат да се видят руините на агората, която е била място за древния пазар и политически събирания. Можете да видите останките на нимфеума (комплекс от фонтани посветен на водните нимфи), както и базиликата.

  1. Баалбек, Ливан Виж повече

Замъкът на Дракула

5 votes, 4.80 avg. rating (96% score)
Замъка Бран

Замъка Бран

Замъкът Бран, на около 30 километра от град Брашов в Румъния, е известен като Замъкът на Дракула, макар че реално никога не е бил резиденция на т.нар. граф Дракула. Човекът, станал известен от литературата и филмите като граф Дракула, фактически нито е бил носител на титлата граф, нито е бил владетел на Трансилвания.

Влад III Дракул, известен с прозвището Цепеш, е син на Влад II Дракул, рицар от Ордена на Дракона, откъдето идва името му (от латинската дума Draco – дракон). Прякора Цепеш получава заради любимия му начин да се разправя с враговете си – набиване на кол. Роден е около 1430 година (някои източници сочат 1431, други – 1428 г) в град Сигишоара. Убит е през 1476 г. Води няколко кампании срещу Османската империя. Виж повече

Великденският остров

1 vote, 5.00 avg. rating (98% score)
Великденският остров

Великденският остров

Точно на 5 април 1722 година, неделя, което се падало Великден нея година, холандския мореплател Якоб Рогевеен (на холандски Jakob Roggeveen) зърнал за пръв път малко парче земя по средата на нищото, сред безбрежните простори на Тихия океан. По този начин на онзи Великден през 1722 г Рогевеен попаднал на една от най-големите мистерии на нашето време.

Денят на откриването на острова дал и името му – Великденски остров. Първият европеец, който зърва отдалече това място е английския пират Едуард Дейвис през 1686 година. Той обаче не се приближава до острова, а само отбелязва приблизителните му координати (не особено точно). Виж повече

Ниагарски водопад

22 votes, 4.41 avg. rating (88% score)
Ниагарски водопад

Ниагарски водопад

Ниагарският водопад се намира на река Ниагара, на границата между САЩ и Канада. От канадска страна е провинция Онтарио, а от американска – щата Ню Йорк. В близост до водопада са разположени две градчета с еднакви имена – град Niagara Falls в Канада и град Niagara Falls в САЩ.

Счита се, че водопада се е образувал преди около 10-12 хиляди години, вследствие движението на гигантски ледници по територията на днешна Канада. Един от тези ледници, при топенето и придвижването си, образува Великите езера. Водата от езерото Ери си пробива път към по-ниско разположеното езеро Онтарио. Именно това дава началото на река Ниагара, която е дълга едва 56 километра. По пътя си обаче реката трябва да преодолее няколко „прага“, един от които е Ниагарския водопад. Това е най-големия водопад на континента Северна Америка. Виж повече