Колумбия

Колумбия
1 vote, 3.00 avg. rating (78% score)

Общия сведения

Катедралата Las Lajas в Колумбия

Катедралата Las Lajas в Колумбия

Колумбия (официално название: Република Колумбия) е държава разположена в северозападната част на континента Южна Америка. Кръстена е на откривателя на Америка – мореплавателя Христофор Колумб. Територията и е 1 139 000 квадратни километра. Населението е около 44 милиона души. Столицата на Колумбия е град Богота с население около 7 милиона души. На запад и северозапад има излаз на Тихия океан и на Карибско море. Съседни на Колумбия държави са Бразилия и Венецуела на изток, Панама на запад и Перу и Еквадор на юг. Най-населена е западната част на страната, около тихоокеанското крайбрежие, където живее над 90% от населението. Официалният език в страната е испанския. Паричната единица е колумбийското песо.

Население

Около 60% от населението на Колумбия са метиси, резултат от смесени бракове между испанци и местното индианско население. В южната част на Колумбия и в тропическите гори на Амазония все още живеят индианските племена чибча, араваки и кариби. Белите са около 20% от общото население.

Държавно устройство

Територията на Колумбия е разделена на 27 административни окръга. Държавният глава и главата на правителството в Република Колумбия е президентът, който се избира чрез всенародно гласуване на всеки 5 години и няма право на втори мандат. Законодателната власт се упражнява от двукамарен парламент – долна камара на представителите и горна камара – сенатът.

Климат и природа

Климата на Колумбия е екваториален и субекваториален – горещ и влажен. 22% от територията на страната е заета от влажни тропични гори, които на север постепенно преминават в савана. Фауната на Колумбия е богата на екзотични видове – срещат се броненосци, ягуари, ехидни, тапири, ленивци и др. В западната част на страната се простират колумбийските Анди. Трите най-големи реки в Колумбия – Мета, Магдалена и Гуавяре – се вливат в Карибско море.

Икономика

Колумбия е развиваща се аграрно-индустриална държава, богата на природни ресурси. В страната има находища на нефт, газ, уран, мед, никел, злато, диаманти и др. Колумбия е на първо място в Латинска Америка по големина на залежите от каменни въглища. Основния продукт, който произвежда и изнася Колумбия е прочутото колумбийско кафе.  Страната е на второ място след Бразилия по производство на кафе – всяка 8-ма чаша изпито кафе в света е колумбийско. Над 20% от обработваемите площи в държавата са заети от кафеени плантации. Други селскостопански култури, които се изнасят в големи количества, са захарната тръстика и бананите. Важен дял в бюджета на страната има също отглеждането и продажбата на орхидеи.

История

В древността територията на днешна Колумбия е била населявана от народа на маите. Част от тяхната култура са били жертвоприношенията, извършвани недалеч от днешната столица на Колумбия – Богота. Жертвоприношенията се извършвали от жреци, които посипвали тялото си със златен прах – това е базата, от която се ражда легендата за Ел Дорадо – златния човек / златния град.

През 15-16 век територията на днешна Колумбия е завладяна от испанските конкистадори, които създават тук колония под името Нова Гранада. Столица на Нова Гранада става Санта Фе де Богота – днешната столица на Колумбия. До началото на 19 век Нова Гранада е подчинена на Испания, но в 1819 година се откъсва от испанската власт и през 1821 влиза в състава на самостоятелната държава Велика Колумбия. Велика Колумбия е обхващала части от териториите на днешните държави Колумбия, Венецуела, Панама и Еквадор. Неин президент става борецът за независимост на Латинска Америка – Симон Боливар, на чието име е наречена държавата Боливия. Постепенно от територията на Велика Колумбия се откъсват и оформят няколко самостоятелни държави. През 1886 за територията на днешна Колубмия е прието названието Република Колумбия.

Колумбия остава политически нестабилна и периодично е разкъсвана от вътрешни конфликти – бунтове и граждански войни. Най-продължителните и кървавите конфликти са Хилядодневната гражданска война – от 1899 до 1902 и периода от края на 40-те – началото на 50-те години на 20 век, станал известен под името La Violencia (Насилието), през който биват убити около 160 000 колумбийци. През втората половина на 20 век в страната се нарояват крайно леви въоръжени партизански формирования, които в по-голяма или по-малка степен контролират различни райони на Колумбия. През 70-те години се формират колумбийските наркокартели, които имат голямо политическо и социално влияние в страната, като действат чрез подкупване на високопоставени политици, чрез осигуряване на препитание в наркоплантациите за местното население и чрез собствените си въоръжени групировки. Всичко това прави Колумбия и до днес една от най-опасните за посещение страни в света.

Туризъм и туристически атракции

Колумбия предлага добри възможности за морски туризъм, културен туризъм, религиозен туризъм и екотуризъм. През лятото силно посещавано е карибското крайбрежие на страната, където са построени и голяма част от хотелите в Колумбия. По време на Страстната седмица (последната седмица преди Великден) множество практикуващи религиозен туризъм посещават катедралите Las Lajas (на снимката горе) и Salt Zipaquira. Предпочитана дестинация за културен туризъм са градовете Картахена и Сан Агустин и националния археологически парк Tierradentro, включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Поклонниците на екотуризма могат да посетят Колумбийския национален кафеен парк, плюс още над 50 природни национални паркове, чиято обща площ е около 9% от площта на страната.

Официални сайтове

Официален сайт на колумбийското правителство: www.gobiernoenlinea.gov.co
Официален туристически сайт на Колумбия: www.colombia.travel
Сайт на колумбийското министерство на индустрията и туризма: www.mincomercio.gov.co
Официален сайт на столицата Богота: www.bogota.gov.co
Официален туристически сайт на Богота: bogotaturismo.gov.co
Сайт на летище ЕлДорадо в Богота: www.elnuevodorado.com
Сайт на колумбийската авиокомпания Avianca: www.avianca.com
Сайт на колумбийската авиокомпания CopaAirlines: www.copaair.com
Сайт на колумбийската авиокомпания AIRES: www.aires.aero
Официален сайт на Колумбийския национален кафеен парк: www.parquenacionaldelcafe.com