Космически туризъм

Космически туризъм
1 vote, 3.00 avg. rating (78% score)
Международната Космическа Станция

Международната Космическа Станция

Космическият туризъм (анг. Space Tourism) е тип туризъм, при който пътешествениците се отправят към космоса – за момента те излизат на орбита около земята в космически кораби, като плановете са в бъдещето космическите туристи да започнат да посещават луната и планети от слънчевата система. Има множество планове и за построяването на „космически хотели“, които ще бъдат на орбита специално на разположение на желаещите да поживеят в космоса.

Общо 7 са космическите туристи, излизали в орбита около земята до момента. Първият космически турист в света е американския милионер Денис Тито, който се качва на орбита в Международната Космическа Станция през 2001 година. Това удоволствие му струва 20 милиона долара. Тито остава на орбита в продължение на 8 дни. Единственият космически турист, който е излизал в космоса два пъти, до момента е американеца от унгарски произход Чарлз Симони – той осъществява полетите си през 2007 и 2009 година, като плаща за тях обща сума от 60 милиона долара и остава на орбита общо 29 дни.

Единствената туристическа компания в света, която предлага подобни полети, е американската компания Space Adventures, а единственото място, което в момента приема космическите туристи, е Международната Космическа Станция – проект на няколко държави, която е в орбита около земята от 1998 година. Всички космически туристи до момента са извършили полета до станцията и обратно на руски космически кораби от серията „Союз“.

Официални сайтове

Официален сайт на космическия туроператор Space Adventures www.spaceadventures.com