Манастирите в България

Манастирите в България
1 vote, 5.00 avg. rating (98% score)
рилски манастир

Рилски манастир

Българската православна църква – Българска патриаршия е древна автокефална – източно православна църква.

На територията на Българската държава са известни много на брой и разнообразни в различни местности и региони – манастири, всеки със своята древна история и уникалност. Българските манастири са едно от безспорно най-големите богатства, реставрирани и развили се в годините и до днес.

Религиозният и поклонническия туризъм бележи все по-висока популярност в световен мащаб, за което България може да е изключително благодарна, поради множеството на брой храмове, които притежава. Изключителното разнообразие в културен, природен и архитектурен аспект, което може да предложи на своите посетители е безспорно.

Веднага след христианизирането на България през 865г. се започва интензивния строеж на манастири. Благодарение именно натези свещени храмове се съумява съхраняването и разпространението на славянската писменост и култура и на националните ценности от трудните за държавата времена. Днес на територията на страната са известни около 160 действащи манастира, като сред тях са особено ценните и вълниващи скални манастири. Представители на най-известните скални манастири са Аладжа манастир (намиращ се непосредствено до курорта Златни пясъци), Ивановски скални църкви, Басарбовски скален манастир и др.

В последните няколко години се отбелязва ръст от 7-10% на поклоническия туризъм. Най-засилена посещаемост и основна туристическа атракция е отредена на Рилския манастир, които е първенец в класацията. Освен от българските граждани, манастирът засвидетелства завиден интерес и у чуждестранните посетители – главно от Гърция, Македония, Сърбия.

Сред най-известните и посещавани манастири в България, освен прочутия Рилски манастир, съществуват и редица други, които сами по себе си са уникални със своите архитектурни, природни и религиозно-културни забележителности. Бачковски манастир „Света Богородица“ например е вторият по големина в страната. Иконостасът, който краси този свят храм е един от най-ранните по българските зами – датира от 17 век.

Друг голям и известен по българските ширини манастир е Троянският – „Успение Богородично“. Той е считан за третия по големина манастир в България. В първоначалния си вид Троянски манастир бил построен като малка, дървена църква, която от своя страна е била убежище на много хайдути и революционери.

Това са трите най-първи по големина български манастири, но да не забравяме и за останалите, които в никакъв случай не отстъпват по нищо с многобройните си иконописи, иконостаси и нечувано красивата природа, сред която са потънали. Някои от останалото множество са Преображенски манастир (намиращ се около Велико Търново), Дряновски манастир, Черепишкия манастир, Роженски манастир, Боянски манастир, Калифаревски манастир и много, много други кой от кой по-красив, всеки със своята приказна история и религиозно тайнство.