Ниагарски водопад

Ниагарски водопад
22 votes, 4.41 avg. rating (88% score)
Ниагарски водопад

Ниагарски водопад

Ниагарският водопад се намира на река Ниагара, на границата между САЩ и Канада. От канадска страна е провинция Онтарио, а от американска – щата Ню Йорк. В близост до водопада са разположени две градчета с еднакви имена – град Niagara Falls в Канада и град Niagara Falls в САЩ.

Счита се, че водопада се е образувал преди около 10-12 хиляди години, вследствие движението на гигантски ледници по територията на днешна Канада. Един от тези ледници, при топенето и придвижването си, образува Великите езера. Водата от езерото Ери си пробива път към по-ниско разположеното езеро Онтарио. Именно това дава началото на река Ниагара, която е дълга едва 56 километра. По пътя си обаче реката трябва да преодолее няколко „прага“, един от които е Ниагарския водопад. Това е най-големия водопад на континента Северна Америка.

Всъщност названието „Ниагарски водопад“ е събирателно название на два големи и едни по-малък водопад. Най-големият от трите, наречен Подковата заради подковообразната си форма, се намира в канадската част. Дължината на Подковата е близо 800 метра. Вторият по големина е Американския водопад, който се намира на територията на САЩ. Дължината му е около 320 метра. Най-малкият водопад е наречен Воалът на Невестата (Bridal Veil). Той представлява тънка водна струя, която се процежда между скалите и, падайки надолу, се разширява, наподобявайки ефирен булчински воал.

Височината на Подковата и на Американския водопад е около 53 метра. Всяка секунда от ръба на водопада се с оглушителен шум се изсипва водна маса с обем от около 6000 кубически метра. Смята се, че названието „Ниагара“ идва от думата „Onguiaahra“ в езика на индианците ирокези, която в превод означава „гръмотевична вода“.

Спорно е кой е първият европеец видял и описал водопада. Във всеки случай през 17 век уникалното мясно на река Ниагара вече е било известно на мнозина. В момента Ниагарския водопад е превърнат в една от най-вълнуващите туристически атракции. В района на водопада е прекаран мост, наричан Мостът на Дъгата, по който може да се премине с автомобил или пеш. Нощем водопада е осветен с разноцветни прожектори и представлява удивително зрелище. На туристите се предлага разходка с корабче до самото подножие на водопада. Най-старото корабче, което прави туристически обиколки на водопада от 1846 година, е Девата на Мъглите (Maid of the Mist). Предлагат се и обиколки с хеликоптер. Около водопада има изградени множество наблюдателни площадки, от които се разкриват гледки към различни негови части. Всяка година над 20 милиона туристи посещават тази природна туристическа атракция.

Има множество интересни факти, свързани с Ниагарския водопад. През последните 200 години е имало няколко много сурови зими, през които водопада е замръзвал напълно и е било възможно човек да се разходи по реката и в подножието му, под надвисналите тонове ледени гирлянди. Сведенията са, че Ниагара замръзва през 1844 и през 1911 година. От замръзването през 1911 има запазени няколко уникални снимки.

В края на 19 век става популярно едно юнашко забавление – спускане по водопада в бъчва. Оцелелите от подобно спускане не са много, а само двама души досега са успели да го направят два пъти и да оживеят.  Единият е канадеца Джон Мандей – през 1985 и 1993 г. Вторият е Стив Тротер –  през 1985, когато е на 22 години и през 1995 г. Втория път Стив се спуска заедно с приятелката си Лори Мартин. И двата пъти Стив е глобен от местните власти – първия път 500 долара, втория път – 5000 долара. Първият оцелял след скок във водопада е Сам Пач през 1829 година. Първият жена, която се спуска с буре във водопада (и оцелява) е 46-годишната Ани Тейлър. Тя прави скока си през 1901 г.

 

Зимата на 2013/2014 в САЩ се превръща в истински ледников период! Ниагарския водопод замръзна, а това не се е случвало от десетки години насам.

ниагарския водопод в лед

 

Официални сайтове

Официален сайт на Ниагарския водопад: www.niagarafallsstatepark.com
Официален сайт на град Niagara Folls в Канада: www.niagarafalls.ca
Официален сайт на град Niagara Falls в САЩ: www.niagarafallsusa.org