Норвегия

Норвегия
2 votes, 5.00 avg. rating (98% score)

Общи сведения

Норвегия

Норвегия

Норвегия (официално название: Кралство Норвегия) има площ от 387000 квадратни километра и население от 4 700 000 души. Столицата и е град Осло, с население около половин милион души.

Норвегия се намира в Северна Европа, в северозападната част на Скандинавския полуостров. Съседи на Норвегия, с които страната има общи граници, са Русия, Финландия и Швеция. На запад Норвегия граничи с Норвежко и Северно море, а на север – с Баренцово море. На юг проливът Скагерак отделя Норвегия от Дания. Освен континенталната си територия Норвегия притежава и островния архипелаг Шпицберген. 62000 квадратни километра от територията на Норвегия е съставена от острови. 1/3 от територията на страната се намира отвъд Полярния кръг.

Население

Норвегия има еднороден етнически състав – около 98% от населението и са етнически норвежци. Официален език в страната е норвежкия, който е възникнал на базата на датския език. Разпространени са две версии на норвежкия език – риксмол (по-старата версия) и букмол или нюноршк, появил се като литературен норвежки през 19 век. Норвегия една от най-слабо населените държави в света. Поради изключително високия стандарт на живот средната продължителност на живота тук е една от най-високите в света – 76 години за мъжете и 82 години за жените. Смъртността при новородените е една от най-ниските в света – около 4 на 1000 (за сравнение – в САЩ е около 7,5 на 1000). Основна религия в страната е лютеранското християнство.

Климат и природа

Климатът на страната е необичайно мек за тази част на света, тъй като му влияе топлото течение Гълфстрийм. Зимата не е мразовита, но лятото е прохладно, с обилни дъждове и силни ветрове. Средната температура по крайбрежието през януари е около нулата, през юли – около 14-16 градуса. Голяма част от територията на Норвегия е заета от Скандинавските планини, покрити с иглолистна растителност и прорязани от множество бързи реки, най-голяма от които е река Глома. Най-голямото езеро в страната е езеро Мьоса, с площ от 390 квадратни километра. Туристическа забележителност представляват фиордите по бреговете на Норвегия, образувани в края на последния ледников период.

История

В древността на територията на Норвегия живеят племената на викингите. Името на страната идва от викингската дума „нордвегр“ – северен път. Викингите се славели като изкусни воини и мореплаватели. В периода 9-10 век те успяват да колонизират териториите на днешна Исландия, част от територията на Гренландия, както и множество северни острови. След 13 век Норвегия губи независимостта си и попада във владенията на Дания и Швеция. Страната става отново независима държава едва през 1905 година. Веднага след това в Норвегия се провеждат първите в света всеобщи свободни избори за избор на монарх. В резултат на изборите властта получава датския принц Хакоон VII от династията Глюксбург. След това вече норвежката корона се предава по наследство.

Държавно устройство

И до днес Норвегия е конституционна монархия, с конституция, въведена през 1814 година. Изпълнителната власт е в ръцете на премиер-министъра, а законодателната се упражнява от 165-членен парламент, избиран на всеки 4 години. Територията на Норвегия е разделена на 19 области, които се управляват от местни съвети, избирани също за срок от 4 години.

Икономика

По размер на доходите на глава от населението Норвегия е една от най-богатите страни в света. БВП – Брутния Вътрешен Продукт – е в размер около 50000 долара на глава от населението. Дяловете на промишлеността и услугите в икономиката на страната са съответно 37% и 60%. На селското стопанство се падат едва около 2%, като в голямата си част то е представено от малки семейни ферми. Безработицата е около 3-4%. В промишлените отрасли най-голям е делът на нефтодобивната промишленост.

Образование и изкуство

В Норвегия приемат студенти 4 университета, 32 колежа и 2 художествени академии. Студентите в страната са около 90000. Обучението в университетите е платено. За студентите се отпускат специално студентски кредити.

Норвежкото правителство оказва подкрепа на 3 театъра в Осло, 5 театъра в провинцията и една подвижна театрална трупа. Норвегия има няколко писателя – нобелови лауреати. Най-известния норвежки художник е Едвард Мунк (Edvard Munch) – автор на култовата картина „Викът“.

Социално осигуряване

Норвегия се слави с една от най-добре организираните социални и пенсионни системи в света. Всички норвежци, включително безработните и жените-домакини, започват да получават основна пенсия при достигане на 65 годишна възраст. Допълнителната пенсия зависи от получаваната заплата и стажа. Безработните също са включени в системата на медицинското застраховане. Медицинското обслужване за бременните жени е напълно безплатно, работещите жени имат право на 10-месечен платен отпуск по бременност. За всички останали медицинската помощ е платена, но само докато не превиши 200 американски долара на година – след това всички разходи се поемат от държавата. За всяко дете, до навършване на 17 години, семействата получават държавна помощ от около 140 американски долара на месец.

Туризъм и туристически атракции

Със своята чиста и живописна природа Норвегия е особено подходяща за практикуващите екотуризъм. Обекти на туристически интерес са преди всичко фиордите по крайбрежието, а също горите, реките и водопадите в Северна Норвегия. Един от най-известните и посещавани фиорди е фиорда Geiranger, близо до едноименното градче Geiranger. Фиорда е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Норвегия разполага с над 40 зимни ски курорта, които привличат любителите на ски туризма от целия свят. Някои от най-известните и посещавани норвежки ски курорти са Hemsedal, Narvik, Kvitfjel, Oppdal, Voss, Trysill, Geilo и др. Любителите на екстремния ски туризъм не трябва да пропускат посещението на първата изградена в света шанца за ски скокове Holemkollen в Осло. Тя е посещавана от около един милион туристи годишно. Първият ски-скок тук е бил извършен през 1892 г и е бил с дължина 21,5 метра. Близо до ски-шанцата е разположен и най-стария музей на ски-спортовете в света, създаден през 1923 г.

За любителите на културния туризъм интерес би представлявал скулптурния парк Frogner (или Vigeland парк) в Осло. Паркът е разположен на площ от 320 000 кв.м. и предлага на посетителите си 212 бронзови и гранитни скулптури, изработени от Густав Вигеланд.

Друга силно посещавана туристическа атракция е увеселителния парк и зоологическа градина Kristiansand Dyrepark, разположени на площ от 61 000 квадратни метра.

Официални сайтове

Официален сайт на норвежкото правителство: www.government.no
Официален туристически сайт на Норвегия: www.visitnorway.com
Официален правителствен портал: www.norway.no
Официален туристически сайт на гр. Осло: www.visitoslo.com
Сайт на летището в Осло: www.osl.no
Сайт на норвежката авиокомпания Norwegian: www.norwegian.com
Сайт на норвежката организация за бизнес туризъм: www.ntma.no
Официален сайт на ски курорта Hemsedal: www.hemsedal.com
Официален сайт на ски курорта Oppdal: www.oppdal.com
Официален сайт на ски курорта Trysil: www.trysil.com
Официален сайт на фиорда Geiranger: www.geiranger.no
Официален сайт на шанцата за ски скокове Holenkollen: www.holmenkollen.com
Официален сайт на скулпурен парк Vigeland: www.vigeland.museum.no
Официален сайт на увеселителен парк Kristiansand Dyrepark: www.dyreparken.no