Работен туризъм

Работен туризъм
2 votes, 5.00 avg. rating (98% score)

Интересен термин, нали? Обаче за българите важи с пълна сила. Милиони са българите зад граница, отдавна напуснали родината си, за да изкарват прехраната си в чужди държави. Стотици хиляди са българите, които не искат да напуснат родината, но за да могат да отглеждат децата си и да помагат на родителите си прекарват по няколко месеца в гурбетчийство. Страни като Гърция, Италия, Испания, Португалия, Германия, Англия, Белгия и Холандия са само част от държавите в Европа, които осигуряват прехраната на милиони български гърла. Българските работници внасят в страната ни милиарди левове. Да, милиарди левове се вливат в икономиката ни и може би това е най-доходоносната инвестиция на държавата ни. С тези пари българските семейства погасяват кредити, плащат сметки и естествено се прехранват.  Представете си какво би било ако в чужбина не желаеха да се възползват от евтината работна ръка, която България „изнася“. Трудно е да се представи, нали?

Все пак идеята на тази публикация не е да ни покаже колко сме зле, а ползите и възможностите, които се откриват пред българските работници, освен материалните естествено. Колкото е да са заети с работата си, тези хора успяват да намерят своето свободно време и да се почустват като истински туристи, на екскурзия. По света има какво да се види и точно тези моменти помагат на работниците да се почустват хора, дори и европейците да не ни зачитат за такива.

Ето това е работния туризъм на българите. Да отидеш, да работиш няколко месеца за възможно най-ниското заплащане по европейските стандарти, но да си доволен от това, защото в България нито ще видиш света, нито парите стигат.

Има малко по-различна група работници и това са студентите, които прекарват по няколко летни месеца в Англия или САЩ. Особено тези в САЩ имат право да останат 1 месец като туристи и да обиколят забележителностите на Америка след като приключат с работата си.

Бригадирите от английските ферми пък разполагат със свободно време през уикендите, което могат да използват, за да посещават английските туристически дестинации. Има какво да се види в Лондон, има какво да се види и в малките градове като Оксфорд, Кембридж, Нотингам и Бирмингам.

Това е работен туризъм. Да отидеш, да видиш, да се снимаш … и като се прибереш в родината си да покажеш на останалите къде си бил и те да цъкат с език…

Снимки: Brigadiri.com