Резерват Сребърна

Резерват Сребърна
2 votes, 5.00 avg. rating (98% score)

Може би повечето от вас, чувайки за езерото Сребърна, се сещат за птиците. Птиците, обаче, не са единственото интересно нещо, което може да се види тук. Малко хора знаят, че когато водата в езерото се надигне рязко се откъсват малки тръстикови острови, които плават свободно из езерото. Именно тези малки плаващи островчета са любими на птиците за правене на гнездо. Освен тези малки островчета, резерватът Сребърна разполага с още един остров, а именно Девня. Този остров се намира на река Дунав и много хора обичат да ходят там, за да си почиват през свободното си време. И това не е никак случайно, островът предлага чиста и плитка вода, с невероятен плаж и ситен пясък. На брега при селото има построени рибарски къщички, където някой рибар може да ви разведе из Дунава, ако желаете. Хората тук са много услужливи.
И понеже сте в Сребърна, няма начин да не забележите и света на птиците. Дори и да не разбирате от птици, със сигурност ще се впечатлите от пернатите обитатели наоколо. Някои пътеки минават почти до гнездящите птици, а тези в центъра на езерото може да видите от самия музей на брега в реално време на някой от големите екрани там.
Други пътеки, пък, минават из между хълмовете до езерото, от където можете да станете свидетел на спиращи дъха гледки. Разбира се, ако се изморите винаги може да си починете на многобройните пейки и беседки наоколо, а дори има места и за барбекю. Рибарите също няма да скучаят, защото има водоем за риболов.
Има и специални кули и заслони, от които ще може да наблюдавате корморани, лебеди, пеликани и много други редки и изчезващи видове. Във водата може да видите също и видри или рачета, а и красивите водни лилии. Силно препоръчително е да разгледате всичко това на лунна светлина и тогава наистина ще се убедите защо резервата се нарича Сребърна. Освен легендата, че името на резервата идва от отблясъците на водата при нощната луна, се смята, че в района има и заровено сребърно съкровище. На коя легенда ще повярвате си решавате вие!
Нека разгледаме маршрутите. Около езерото има направени екопътеки за половин, един или два дни. Ще ви насочат най–добре от Природонаучния музей. Ако пък сте фен на риболова, може да посетите близкото село Ветрен, където да опитате от вкусната рибена чорба или да се насладите на изложба за риболова.
Сребърна се намира на само 2 километра от Дунав и на 16 от Силистра. Дълбочината на езерото стига до 3 метра. В селото Сребърна може да отседнете в някоя от къщите за гости. И призоваваме да опазвате природата и животните около вас, защото Сребърна е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

резерват сребърна