Румъния

Румъния
2 votes, 5.00 avg. rating (98% score)

Обща информация

Румъния

Румъния

Румъния (официално название: Република Румъния) е държава в Югоизточна Европа. До 1990 година страната е била част от социалистическия блок с официално название Социалистическа Република Румъния. Площта на Румъния е около 238 000 квадратни километра, населението й наброява около 22 милиона души. На юг Румъния граничи с България, като голяма част от границата минава по поречието на река Дунав, на север граничи с Украйна, на юг – с Молдова, на запад – със Сърбия и Унгария. Страната има излаз на Черно море. Черноморската граница на Румъния е с дължина 240 километра. Столицата и е град Букурещ с население около 2,5 милиона души.

Природни ресурси и климат

Най-високата точка на Румъния е връх Молдовану в Трансилванските Алпи, с височина от 2544 метра. Освен част от Алпите, другата голяма планинска верига на територията на Румъния е планината Карпати. Като се изключат тези планини, останалата част от територията на Румъния е предимно равнинна. В голямата си част горите на Румъния са девствени и незасегнати от човешка дейност. На това обстоятелство се дължи фактът, че около половината от цялата европейска популация на кафеви мечки и сиви вълци се намира в Румъния. От равнинните местности най-плодородна е територията около и на запад от делтата на река Дунав – Северна Добруджа. Общо чероземните почви съставят около 43% от цялата територия на страната. Румъния има множество национални паркове и резервати с голямо разнообразие на флората и фауната. Най-големият резерват е делтата на река Дунав, с площ от около 6000 кв.км. Резервата е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Климатът на Румъния е умерен и умерено-континентален. Наблюдават се четири отчетливи сезона. Лятото е горещо, с максимални температури до 35-37 градуса, а зимите – мразовити. Средните температури през лятото са около 30 градуса, през зимата – около минус 2 градуса, като в планинските райони температурата пада до минус 15 – минус 20 градуса.

Население и религия

Основното вероизповедание в Румъния е православното християнство. Около 90% от населението са етнически румънци. Най-многобройните малцинства са унгарци – около 6% и цигани – около 2% от населението. Средната продължителност на живота е 71 години за мъжете и 75 години за жените. Румънският език принадлежи към романската езикова група, към която принадлежат също и френския, испанския, португалския и италианския езици.

История

На територията на днешна Румъния преди около 2500 години живее тракийското племе даки. По името на племето, областта, която обитават даките, също се нарича Дакия. През I век от н.е. Дакия е завладяна от римляните и става част от Римската империя. По-късно, през III век, под ударите на различни войнствени племена римляните се оттеглят от тези земи. В  различни периоди Дакия е завладявана от хуни, кумани, печенеги, готи, българи и други племенни групи. В средновековието на територията на Румния се оформят 3 княжества – Влашко, Трансилвания и Молдова. Владетел на Влашко през 15 век е  Влад III Дракул, известен от литературата и филмите като граф Дракула. През 16 век територията на днешна Румъния, както и целият Балкански полуостров, става владение на Османската империя. През 1861 г Влашко и Молдова се обединяват под името княжество Румъния. Княжеството получава автономия от Турция. Окончателно Румъния получава независимостта си от империята през 1878 година. През първите две години от Първата световна война Румъния спазва неутралитет. По-късно, под натиска на Великите сили, се присъединява към Антантата (на страната на Франция, Англия и Русия, срещу Германия и Австроунгария). По време на участието си в Първата световна война армията на Румъния е разбита и противниковите войски нахлуват в страната. Жертвите сред военните и сред цивилното население се оценят на около 700 000 души. В периода между двете войни Румъния е демократична страна с парламентарно управление и достига най-голямата територия в съществуването си като държава – около 300 000 квадратни километра. По време на Втората световна война Румъния отново се опитва да пази неутралитет, но в крайна сметка влиза във войната като съюзник на хитлеристка Германия и играе основно ролята на източник на нефт за германската армия. През 1944 г румънското правителство е свалено от крал Михай I, Румъния започва да се сражава срещу Германия и дава около 150 000 жертви. След 1944 Румъния е окупирана от СССР. Чрез заплахи и фалшификации комунистическата румънска партия печели изборите и през 1947 г обявява страната за народна република. Частните предприятия и земята са национализирани и стават собственост на държавата. През 1989 година комунистическото правителство на диктатора Чаушеско е свалено, самият Чаушеско е застрелян, а страната тръгва по пътя на мъчителните икономически реформи и демократизацията. През 2004 Румъния става член на НАТО, а през 2007 – на Европейския съюз.

Държавно устройство

Новата конституция на Румъния, написана по образец на френската конституция, е приета през 1991 година. Държавният глава е президента, избиран чрез всенародно гласуване за срок от 4 години. Законодателната власт се упражнява от парламента, състоящ се от две камари – камара на депутатите и Сенат.  Общата му численост е 486 души. Парламентарни избори се провеждат също на 4 години.  Парламента утвърждава висшия административен орган на страната – правителството, начело на което е премиер-министъра. Страната е разделена на 41 административни района, плюс един столичен окръг.

Икономика

След падането на комунизма през 1989 година за Румъния, както и за останалите бивши социалистически страни, настъпват тежки времена на икономическа нестабилност. Страната, подобно на България, не бърза да приватизира държавните предприятия, което й носи все по-големи икономически загуби. Едва в края на 90-те години на 20 век започват сериозни икономически реформи и Румъния тръгва по пътя на изграждането на реална пазарна икономика. Днес Брутния Вътрешен Продукт на Румъния е около 270 милиарда долара. Средната покупателна способност на румънските граждани е около 40% от тази на гражданите на западноевропейските страни. Румъния произвежда и изнася преди всичко текстилни изделия, продукти на химическата промишленост, леки автомобили (Дачия) и селскостопанска продукция. Преди няколко години Румъния въведе плосък данък от 16% както върху доходите на физическите лица, така и върху печалбата на юридическите лица. Средната нетна заплата в Румъния за 2010 година е била около 380 Евро. Най-важните ресурси, които се добиват на територията на Румъния са нефт, газ, злато и сребро.

Туризъм и туристически атракции

Румъния разполага с ресурси за развитие на морски туризъм, културно-исторически туризъм, екотуризъм. На черноморското крайбрежие са изградени няколко туристически летни курорта, най-известния от които е  курорта Мамая, близо до град Констанца, където се намира най-голямото румънско пристанище на Черно море. В Карпатите са построени и няколко зимни ски-курорта. Всяка година страната е посещавана от около 10-12 милиона чуждестранни туристи, които похарчват по време на престоя си около 4-5 милиарда долара.

Столицата Букурещ е разположена на територията на древното кряжество Влашко. Градът е основан в средата на 15 век и е столица на Румъния от 1862 г. Интересна туристическа забележителност е старата част на Букурещ, богата на исторически паметници.

Една от най-интересните сгради в Букурещ е огромния бивш Дворец на народа, където в момента се помещава румънския парламент и множество административни служби. Дворецът е записан в Книгата на рекордите Гинес като най-голямата цивилна административна сграда в света и втората по големина изобщо (по-голяма е само сградата на Пентагона). Двореца е дълъг 270 метра, висок 86 метра над земята, а подземната му част е с дълбочина 92 метра. Сградата разполага с 1100 зали. Дворецът е изграден изключително от материали, произведени в Румъния. Строителството му започва по времето на комунистическия режим, през 1984 г и някои части все още стоят недовършени. По време на строежа са употребени около 1 милион кубически метра мрамор. Килимите, които покриват залите, са с обща площ от 200 000 кв.м. и много от тях са тъкани на място, в самата сграда, тъй като поради размерите им е нямало как да бъдат внесени отвън. Вратите и прозорците на двореца са изработени от 700 000 тона бронз и стомана. Около 500-те полилея са изработени от 3500 тона кристал.

Интерес за туристите представлява Замъкът на Дракула – средновековен замък близо до град Брашов, превърнат в музей. Други притегателни туристически обекти са голямо количество замъци и дворци, християнски църкви, старинни градове и природни резервати, разпръснати по цялата територия на страната. Един от добре съхранените средновековни градове в Румъния е град Сигишоара, родното мясно на Влад III Дракул.

Официални сайтове

Официален сайт на румънското правителство: www.gov.ro
Официален сайт на румънския президент: www.presidency.ro
Официален туристически сайт на Румъния: www.romaniatourism.com
Официален сайт на румънското министерство на туризма: www.turism.gov.ro
Сайт на румънската авиокомпания ТАРОМ: www.tarom.ro
Официален сайт на столицата Букурещ: www.pmb.ro
Официален сайт на букурещките летища: www.bucharestairports.ro
Официален сайт на морския курорт Мамая: www.mamaia.com