САЩ

САЩ
1 vote, 5.00 avg. rating (98% score)

Общи сведения

Гранд Каньон - САЩ

Гранд Каньон – САЩ

САЩ (официално название: Съединени Американски Щати) заемат територия от 9 666 860 квадратни километра. Броят на населението е около 300 000 души. Столицата на САЩ е град Вашингтон с население от около 600 000 души, разположен в единствения федерален окръг в страната – окръг Колумбия. Най-големият град на САЩ е Ню Йорк, с население от над 18 милиона души. Страната се състои от 50 щата, плюс Пуерто Рико, Американска Самоа, Гуам и Вирджинските острови. На север граничи с Канада, на юг – с Мексико, на изток – с Атлантическия океан и на запад – с Тихи океан.

Природа и климат

Най-високата точка на Съединените щати се намира в щата Аляска – това е врък Маккинли от планинската верига Кордилери, с височина от 6193 метра. Най-ниската точка е Долината на смъртта в щата Калифорния – 85 метра под морското равнище. Приблизително половината от територията на страната е заета от планинските вериги Кордилери, Апалачи и Скалистите планини. Около 30% от територията на САЩ е покрита от гори. В щата Калифорния се среща гигантската секвоя, която достига височина до 100 метра при диаметър над 10 метра и възраст над 3000 години. В горите в източната част на САЩ живеят гигантските мечки гризли, а в Мексиканския залив гнездят редки птици като фламингото и пеликана. В северната част на САЩ се намират т.нар. Велики езера, най-голямо от които е Горното езеро с площ от 82414 квадратни километра. Общата площ на Великите езера е около 220 000 кв.км. – два пъти повече от площта на България. Най-дългата река в САЩ е река Мисури (4130 км.), която се явява приток на втората по дължина река – Мисисипи (3779 км.).

Поради голямата територия на САЩ климатът в страната е разнообразен – от мразовит и снежен в Аляска и северните щати, до слънчев и горещ в южните. В централната част на САЩ климатът е сух и континентален. Най-благоприятен е климата на крайбрежните щати Калифорния и Флорида – мека и топла зима и не много горещо лято.

Население

САЩ е мултинационална страна, формирана от представителите на десетки нации, сред които като по-многобройни се отличават ирландци, англичани, италианци, холандци, поляци, руснаци, мексиканци, индийци, африканци, азиатци, жители на тихоокеанските острови. Представителите на местното население – северноамериканските индианци – съставят около 1,2% от населението на САЩ. Религиозното многообразие също е голямо, с представители на всички големи религии – християнство, ислям, юдаизъм, хиндуизъм, будизъм. Най-голям е делът на християните-католици – около 25%, следвани от баптистите – около 20%. Средната продължителност на живота в САЩ е 74 години за мъжете и 79 години за жените.

История

САЩ са една от най-младите държави в света. В края на 15 век Колумб открива Северна Америка, а малко след това големи територии от Северна и Южна америка стават испански владения. Първото селище, създадено от европейски преселници на територията на днешните Съединени Щати, е възникнало през 1566 година – това е град Сент Августин в щата Флорида. Първото английско селище се появява през 1607 година и се нарича Джеймстаун. През 17-ти век в Северна Америка пристигат няколко големи групи от английски пуритани, които поставят началото на множество съвременни американски градове. Две от ключовите събития в американската история са войната за независимост на английските колонии от Великобритания през 1774-1783 г, по врема на която, през 1776 г първите 13 щата се обединяват в една държава и гражданската война между Севера и Юга през 1861-1865 г. В резултата на войната между индустриалния Север и селскостопанския Юг бива ликвидирано робството в южните щати. Първият президент на САЩ е Джордж Вашингтон (1789-1797). Периодът в края на 19-ти и началото на 20-ти век е белязан от бурно икономическо развитие на Съединените Щати. В Първата световна война страната взема участие едва след потопяването на британския кораб Лузитания от немска подводница през 1915 г, на борда на който е имало и американски граждани. В периода между двете войни САЩ отново бележат огромен икономически ръст, като произвеждат толкова промишлена продукция, колкото целия останал свят. През 20-те години на 20-ти век по пътищата на САЩ се движат 25 милиона леки автомобили, при население на страната от 120 милиона души. Бурния разцвет продължава до Великата депресия през 1929 година. На 7-ми септември 1941 година Японската авиация напада американската военна база Пърл Харбър, в резултат на което САЩ се включват във Втората световна война. След края на Втората световна започва студената война между двете супер-сили – САЩ и СССР. Край на студената война слагат американския президент Рейгън, провел т.нар. рейгъномика – намаляне на данъците, едновременно с орязване на социалните разходи, и съветския ръководител Михаил Горбачов, започнал в СССР т.нар. перестройка (преустройстройство).

Държавно устройство

Според конституцията на САЩ, приета през 1778 година, държавната власт се упражнява от Федералното правителство и от местните власти във всеки един щат. Законодателната, изпълнителната и съдебната власти са отделени и действат независимо една от друга. Държавният глава и върховен главнокомандващ, в чиито ръце е съсредоточена изпълнителната власт, е президентът на САЩ. Президента се избира чрез всеобщи избори за срок от 4 години и не може да се кандидатира за повече от два мандата. Законодателната власт в САЩ се упражнява от двукамерен парламент, съставен от долната камара на представителите и горната камара – Сенатът. Висшия орган на съдебната влас е Върхивния съд на САЩ.

Икономика

Съединените Американски Щати са най-могъщата в икономическо отношение държава в света.  Те са и водещата страна във високите технологии. Началото на интернет е поставено в САЩ, там са „родени“ най-разпространената операционна система Windows, най-известният портал Yahoo, най-ползваната търсачка Google и най-голямата социална мрежа Facebook. САЩ са най-големият износител на промишлени стоки в света. Брутният Вътрешен Продукт на САЩ е над 14 трилиона долара – най-големият в света за една държава, само с няколко процента по-малък от общия БВП на всички страни от Европейския съюз.

Туризъм и туристически атракции

Една от най-известните природни забележителности и туристически атракции в САЩ е Големият каньон, който се намира в щата Аризона. Дължината му е 445 километра, дълбочината – до 1800 метра, а ширината му е от 5 до 20 километра. На дъното му тече река Колорадо.

Друга емблематична зебележителност е резервата Йелоустоунски парк в щата Уайоминг, известен с горещите си гейзери. Атракции за туристите са Ниагарския водопад, меката на хазарта Лас Вегас, увеселителния парк Дисниленд в щата Флорида, площада Тайм Скуеър в Манхатън, Ню Йорк, огромното количество резервати, национални паркове, увеселителни паркове и музеи, пръснати по цялата територия на страната. Съществува официален правителствен регистър, където са записани около 2500 най-важни американски национални исторически обекта.

Всяка година САЩ е посещаван от около 60 милиона чуждестранни туристи, които харчат по време на престоя си над 120 милиарда долара.

Официални сайтове

Официален правителствен портал на САЩ: www.usa.gov
Официален сайт на американския президент: www.whitehouse.gov
Официален туристически сайт на САЩ: www.discoveramerica.com
Официален портал за пътническа информация: travel.state.gov
Сайт на Организацията на американските туроператори: www.ustoa.com
Официален сайт на столицата Вашингтон: www.dc.gov
Официален туристически сайт на Вашингтон: www.washington.org
Официален сайт на Ню Йорк: www.nyc.gov
Официален туристически сайт на Ню Йорк: www.iloveny.com
Официален сайт на Лас Вегас: www.lasvegasnevada.gov
Официален туристически сайт на Лас Вегас: www.visitlasvegas.com
Сайт на авиокомпания American Airlines: www.aa.com
Сайт на авиокомпания Delta: www.delta.com
Сайт на авиокомпания JetBlue: www.jetblue.com
Сайт на авиокомпания United Airlines: www.united.com
Сайт на авикомпания US Airways: www.usairways.com
Сайт на авиокомпания Continental Airlines: www.continental.com
Официална страница на вашингтонските летища: www.metwashairports.com
Официален сайт на Бюрото на туристическата индустрия: tinet.ita.doc.gov
Сайт на Американската музейна асоциация: www.aam-us.org
Официален сайт на Службата за националните паркове: www.nps.gov
Официална страница на Големия Каньон: www.nps.gov/grca/
Официална страница на Йелоустоун парк: www.nps.gov/yell/
Официален сайт на Ниагарския водопад: www.niagarafallsstatepark.com