Селски туризъм

Селски туризъм
1 vote, 5.00 avg. rating (98% score)
Селски туризъм

Селски туризъм

Селският туризъм (анг. Rural Tourism) представлява вид туризъм, при който се посещават незасегнати от индустриалната експанзия райони, съхранили своя девствен, пасторален облик и начин на живот. Някои специалисти смятат селския туризъм за под-вид на екотуризма, а други го обособяват като самостоятелен вид туризъм.

Селският туризъм е особено предпочитан от жителите на големите индустриални мегаполиси, които отдавна са откъснати от спокойствието на селския бит и красотата на девствената природа. Особено много се ценят дестинации, където бита на хората се е съхранил непокътнат от векове и туристите сякаш се пренасят в миналото. Подобни села в България, където успешно се практикува селски туризъм, има в Странджа и Родопите. Там все още са запазени къщи, строени в периода на Възрождението, както и стари къщи, измазани с кал, с шарени рогозки вместо килими и ракли вместо гардероби, в които местните жители приготвят сиренето ръчно от прясно издоено мляко, а транспорта се състои от магарета, коне и шарени дървени каруци.

В световен мащаб през последните 10 години се забелязва засилено търсене на този тип туристически продукт, което превръща селския туризъм в печелившо бизнес начинание. В някои случаи туристите, практикуващи селски туризъм, биват настанявани в местни ферми или чифлици, а при някои дестинации – в стари, уникални къщи, превърнати от ентусиазирани предприемачи в страноприемници, които са запазили духа на времето отпреди едно-две столетия. Важен компонент на селския туризъм е личния контакт на посетителите с представители на местното население, което позволява на туристите да се докоснат до нови, непознати за тях култури и начини на мислене.

Официални сайтове

Сайт на европейския конгрес по селски туризъм www.europeanrtcongress.org