Семково

Семково
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Едно от най – подходящите места в страната както за зимни спортове, така и за летен туризъм е село Семково. Населеното място е познато единствено на истинските ценители на природната красота.

Село Семково се намира в подножието на Рила. Населеното място е отлична площадка за наблюдение на красиви планински пейзажи и гледки. През зимата, снегът достига до около 60 сантиметра. Препоръчва се посещението с цел практикуване на ски спортове да става между месеците ноември и януари.

Местността разполага с цели 7 на брой писти, които се поддържат редовно в изряден вид за скиорите. Дължината на всички писти взети заедно е приблизително 4 километра. Пистите се обслужват от 8 влека.

Маршрутите около селото са със сравнително ниска степен на трудност. Те се препоръчват на скиори, които не притежават завидни умения в спорта. По северните склонове са разположени ски пистите с по – висок процент на трудност.

През зимата, посетителите на Семково могат да изпитат удоволствие и от други традиционни за местността атракции. Впряговете с шейни са изключително интересни за всички туристи. Шейните са покрити с пъстроцветни и традиционни български черги. Атракцията представлява превозване на туристите от Семково до близко разположения град Белица. Впрягът се спира пред всяка историческа или природна забележителност.

Планинското село – курорт може да бъде посетено и през топлите дни от годината. Семково е отправна точка за изпълнение на много еко маршрути и планински преходи. От селото може без проблем да се стигне до Полежанския циркус и разположеното в териториите му Суха езеро. Интерес представляват и Вапските езера, Скалишките езера и Чернополянските езера. Само на около 3 часа път от селото се разполага хижа „Македония“.

За природолюбителите ще представлява интерес и разположеният в близост парк на танцуващите мечки. Мястото представлява изкуствено обособен минирезерват. В териториите му се отглеждат мечки, които са били собственост на цигани – цигулари. В близкото минало всеки можеше да види циганин свирещ на цигулка или гъдулка, съпровождан от мечка на синджир. След приемане на редица закони и директиви, тази дейност беше обявена за незаконна и в ущърб на закона за защита на дивата природа и животни. Днес, в парка живеят мечки, събрани от територията на цялата страна.

Прочети за селския туризъм тук.