Швейцария – страна на шоколад и точни часовници

Швейцария – страна на шоколад и точни часовници
3 votes, 4.67 avg. rating (94% score)

   Една от най – малките, но същевременно най – посещавани страни е Швейцария. Тя се характеризира като планинска страна. Териториите и се разпостират в Централна Европа. Страните, с които поделя общи граници са Италия, Германия, Франция, Лихтенщайн и Австрия. Заобиколеността и от тези държави предопределя културните влияния. Швейцария е позната като страна на точните швейцарски часовници и млечния шоколад.

     Интересен факт за страната е нейната липса на град, обявен официално за столица. За седалище на парламента е определен Берн. Градове с икономическо и световно значение са Женева, Цюрих и Базел. Макар с малки размери, Швейцария се слави като страна с изключително развита икономика. През зимата, курортите са посещавани от любителите на ски спортовете, а през лятото страната става обект на интерес от страна на почитателите на музикалното и телевизионното изкуство. Едни от най – известните курорти на Швейцария са Гринделвалд и Санкт Мориц. Гринделвалд е разположен в границите на кантона Берн. Курортът е в близост до до ски центъра Венген. Санкт Мориц се намира в Източна Швейцария. Градът е курорт, който носи името на светеца Мавриций. През лятото, в страната се провеждат множество фестивали. В град Гщат се състоят редица летни концерти. В Монтрьо се организират фестивали, които са посветени на джаз музиката. В началото на всяка пролет, отново в Монтрьо се организира раздаване на наградите „Златна роза“. Статуетките са за отличаване на най – добрите европейски телевизионни продукции. В град Локарно се провежда летен международен филмов фестивал. Туристите могат да усетят духа на европейската култура. Швейцарската традиция и култура са  смесица между френско, италианско и австрийско влияние. Тази разнообразност може да бъде видяна най – вече в швейцарската кухня. Швейцария е прочута с производството си на сирене и шоколад. Едни от най – известните шоколади са Линдт и Тоблерон. Готвачите все още пазят швейцарски традиционни рецепти. Страната е известна производителка на ръчни часовници. Днес, Швейцария произвежда около половината тиктакащи механизми в целия свят. Точността на часовниците е пословична.

    Страна на красивите планини, природа и кулинарни шедьоври, Швейцария изпреварва в развитието си редица по – големи държави. През зимния сезон, страната се превръща в център на практикуване на зимни спортове, а през летните месеци – център на изкуство и култура.