Сингапур

Сингапур
2 votes, 5.00 avg. rating (98% score)

Общи сведения

Сингапур

Сингапур

Сингапур е малка островна държава в югоизточна Азия, бивша британска колония.  Разположена е върху повече от 60 острова, най-голям от които е остров Сингапур. Общата площ на островите е около 710 квадратни километра. Населението на страната е около 5,2 милиона души. Столицата на Сингапур е град Сингапур. Населението е смесено и се състои от няколко националности – малайци, китайци, индийци и др. Официалните езици също са няколко – китайски, английски, малайски и тамилски. Изповядваните религии в страната също са разнообразни – ислям (представени са и сунитите и шиитите), будизъм, конфуцианство, индуизъм, даоизъм и др. Климата на страната е тропически мусонен. През повечето време в Сингапур е топло, влажно и дъждовно. Температурите през цялата година са в рамките на плюс 28-32 градуса по Целзий.

Важни особености

Сингапур е интересна страна в много повече от едно отношение. И част от нейната екзотика се корени в някои правила и закони, действащи на нейна територия, за които всеки турист или пътуващ до страната трябва да е добре осведомен.

Благодарение на строгите закони, отнасящи се до чистотата и обществения ред, Сингапур наистина е една от най-спокойните и най-чистите страни в света. Например, ако изхвърлите какъвто и да е боклук на улицата – ще ви глобят 500 сингапурски долара (около 400 американски). Ако си платите глобата, но продължите да упорствате в замърсяването на каквото и да е обществено място, повече няма да ви глобяват, а ще ви вкарат в затвора.  Внасянето на дъвки в Сингапур е строго забранено и ако ви хванат да дъвчете най-обикновена дъвка, може да останете зад решетките до една година, а ако ви пипнат, че опитвате да внесете наркотици в страната, най-добре направете опит да избягате – положението ви няма как да се влоши повече, защото наказанието за това престъпление е смърт. Корупцията в Сингапур също се преследва с най-жестоки мерки.

Освен дъвченето на дъвка, в Сингапур е строго забранено пушенето във всички обществени места и глобата за запалена цигара е 1000 сингапурски долара (около 800 американски). Ако пресечете улицата неправилно, например на място, където пресичането не е разрешено или при червен светофар за пешеходци, ще отнесете глоба от 500 сингапурски долара. Ако сте в автомобил и не сте си сложили колана – глобата е 500 сингапурски долара. Ако се изплюете на тротоара – глобата е 500 сингапурски долара.

Всички тези ограничения наистина се спазват в Сингапур, а неспазващите ги наистина биват глобявани, хвърляни в затвора или наказвани по други начини (например за шофиране в пияно състояние наказанието е бой с камшик на голо). Благодарение на тези и други подобни закони, престъпността в Сингапур е една от най-ниските в света. Сингапурски чиновник или полицай да ви поискат подкуп е толкова вероятно, колкото и да видите улица, потънала в мръсотия. Спокойно може да оставите какъвто и да е багаж, ценности или дори пари на улицата или на обществено място и да разчитате, че след няколко часа ще си ги намерите недокоснати където сте ги оставили.

Икономика

Държавата има голям дял в икономиката на Сингапур. Държавни фирми или такива с държавно участие формират около 60% от Брутния Вътрешен Продукт на страната. Голяма част от държавните фирми работят под шапката на държавния холдинг Temasek Holdings. Най-големите държавни компании са Singapore Airlines, SingTel, ST Engineering и MediaCorp.

В същото време правителството на Сингапур се стреми всячески да подпомага частната инициатива и да улеснява бизнеса. Процедурите по регистриране на компания са максимално опростени, данъците са сравнително ниски, а това, съчетано с почти пълното отсъствие на корупция в страната, прави Сингапур една от държавите с най-добър “бизнес климат” в света.

Основните икономически сектори, които Сингапур се стреми да развива, са високите технологии, електрониката, химическата промишленост и туризма. Интересен факт е, че пристанището на град Сингапур е най-натовареното пристанище в света.

Равнището на безработица в Сингапур е едно от най-ниските в света – между 2 и 3%. Държавата се стреми чрез качествено образование в средните и висши училища да “произвежда” добре квалифицирани специалисти. Сингапур е една от държавите, която влага най-много средства в образование и високи технологии в света. Не малка част от държавния бюджет се харчи също за инфраструктурни проекти и здравеопазване. Вследствие на доброто образование на населението, добрият бизнес климат, ниската престъпност и други положителни страни, Сингапур привлича големи инвестиции и се явява най-бързо развиващата се икономика в света, с годишен ръст достигащ до 15-18%. Брутният вътрешен продукт на глава от населението (GDP per capita) е един от най-високите – 3-ти в света – след Катар и Люксембург и преди Норвегия и Бруней.

Туризъм и туристически атракции

Ежегодно Сингапур се посещава от около 10 милиона туристи. Благодарение на тропическия мусонен климат, Сингапур е рай за любителите на тропическата растителност. Свръхекзотични тропически цветя и дървета се отглеждат в ботанически градини и резервати, които са отворени за посетители. Има също няколко парка и резервата с екзотични птици. Сингапурската зоологическа градина предлага на посетителите си около 2000 животни, които не са затворени в клетки, а са отделени от зрителите с мокри и сухи ровове. Друга туристическа атракция е Нощното сафари, при което туристите могат да разгледат множество диви животни в естествената им среда. За да увеличи туристопотока към страната, Сингапурската туристическа комисия организира всяка година т.нар. Голяма Сингапурска Разпродажба – в няколко търговски центъра се пускат за продажба различни стоки с огромни намаления. Туристическата комисия се стреми също да превърне Сингапур в дестинация за кулинарен туризъм – самата сингапурска кухня се представя като екзотична туристическа атракция. Ежегодно се провежда Сингапурски Кулинарен Фестивал. Освен много ресторанти, за туристите са отворени всевъзможни заведения – нощни барове, дискотеки, пъбове и пр.

Официални сайтове

Официален сайт на правителството на Сингапур www.gov.sg
Официален правителствен портал www.sgdi.gov.sg
Официален сайт на сингапурската туристическа комисия app.stb.gov.sg
Официален туристически сайт на Сингапур www.yoursingapore.com
Официална страница на туристическата атракция Нощно сафари www.nightsafari.com.sg
Официален сайт на сингапурските авиолинии www.singaporeair.com