Старозагорски минерални бани

Старозагорски минерални бани
2 votes, 5.00 avg. rating (98% score)

Местоположение

Само на около 15 километра в посока северозапад от град Стара Загора се намира още един известен български курорт – Старозагорски минерални бани. Курортното място се намира в южните региони на Средна гора. Природният пейзаж изобилства от гъсти борови, габърови и лескови гори. След откриването на редица останки и руини се доказва, че местността е била обитавана преди хилядолетия. Мястото е било добре познато на тракийските племена. Минералните извори били усвоени напълно от римляните. Все още могат да се видят запазени останки от древни римски бани. Предполага се, че баните били изградени за всички граждани на древния град Аугуста Траяна.

Днес, макар от римските бани да са запазени единствено руини, минералните извори продължават да бъдат използвани от стотици туристи посещаващи областта и курорта. Температурата на минералната вода достига до високите 43 С. След направените изследвания се доказва, че в състава и се съдържа ниско количество минерали, карбонати, силиций и магнезий. Благодарение на високите температури на минералната вода, посетителите могат да се насладят на оздравителното действие и почивката в курорта както през зимата, така и през лятото.

Настаняване

Настаняването на посетителите на Старозагорски минерални бани се извършва в хотели. На територията на курортното място функционират няколко хотела, които започват да залагат все повече на предлагането на професионални спа процедури. В последните няколко години, мястото се утвърди като едно от най – добрите за спа и уелнес. Разположението на Старозагорски минерални бани е също решаващ фактор при избора на курорт за отдих. Мястото е разположено изключително близо до областния град Стара Загора.

Забележителности

Населеното място се слави като едно от най – добрите и развити места за живеене в цяла България. Градът предлага както исторически забележителности и музеи, така и богат избор на нощни заведения за забавление. През деня, в Стара Загора могат да бъдат посетени Градския исторически музей и Художествената галерия. Сградата на градската опера също буди интерес. Градът е известен с красивите си и поддържани паркове. В парк Аязмото , всеки турист може да отдъхне сред красива природа и междувременно да посети градския зоопарк. Вечерта може да бъде прекарана в тишината на Старозагорски минерални бани или сред шума на градските нощни заведения.