Стобски пирамиди

Стобски пирамиди
2 votes, 5.00 avg. rating (98% score)

Стобските пирамиди са един от многото природни феномени в България. Една от любимите дестинации на туристите и интересни скални пирамидални образувания, намиращи се до село Стоб. Височината на пирамидите е средно около 10 метра, но има и такива, които са поне 12 метрови.

Може би най-добър вариант за посещение е да ги съчетаете с посещение на Рилския манастир. На връщане се отделяте от главния път и на 2 км южно се намира с. Стоб. Самото село изглежда доста пусто и неподдържано, което жалко, тъй като историята им е завещала този природен феномен, който привлича туристи от цял свят, не само от България.
За да стигнете до пирамидите следвайте табелките. На входа има кабинка, която ще ви таксува 2 лв за възрастен и билети с намаление 50% за учащи и студенти.

Имайте предвид, че се ходи минимум 30 минути пеша и в горещи дни и това катерене е доста изтощаващо. Въпреки всичко си заслужава да се качите най-горе (последната част от маршрута е малко опасна).

През по-голямата част от маршрута има пейки, на които може да си почивате – особено тези, които са под дърветата на сянка.

Относно самите стобски пирамиди е по-добре да не се разказва, ами да отидете и да ги видите сами.
Ето я и легендата за пирамидите, която може да бъде разказана от всеки жител на живописното село Стоб. На няколко километра в планината нагоре от пирамидите се намирало село Бозовая, разположено на няколко хълма и различни махали: Кольова, Вучкова, Топалска, Тачова, Хаджи-стоянова и др. Двама млади се залюбили и решшили да се оженят. Тръгнали сватбарите надолу по пътеката към Стоб, защото само там имало подходяща християнска черква, минали през местността „Момена“, стигнали до пътеката на съседния на пирамидите рид. Този рид се вижда в североизточна посока, към изгрева на слънцето. Булката обаче била толкова красива, че кумът не издържал на изкушението, погледнал я и се приближил да я целуне. В този миг всички сватбари се вкаменили. И сега може да се види процесията от сватбари по съседния склон на пирамидита, като телата им образуват също така красиви пирамиди.

 

Ето и малко снимки на Стобските пирамиди: