Замъкът на Дракула

Замъкът на Дракула
5 votes, 4.80 avg. rating (96% score)
Замъка Бран

Замъка Бран

Замъкът Бран, на около 30 километра от град Брашов в Румъния, е известен като Замъкът на Дракула, макар че реално никога не е бил резиденция на т.нар. граф Дракула. Човекът, станал известен от литературата и филмите като граф Дракула, фактически нито е бил носител на титлата граф, нито е бил владетел на Трансилвания.

Влад III Дракул, известен с прозвището Цепеш, е син на Влад II Дракул, рицар от Ордена на Дракона, откъдето идва името му (от латинската дума Draco – дракон). Прякора Цепеш получава заради любимия му начин да се разправя с враговете си – набиване на кол. Роден е около 1430 година (някои източници сочат 1431, други – 1428 г) в град Сигишоара. Убит е през 1476 г. Води няколко кампании срещу Османската империя.

Още като невръстно момче баща му е принуден да го даде за заложник на османските турци. След като бащата Влад II Дракул е убит от свои боляри, османлиите пускат младия бъдещ Влад III Дракул да се прибере вкъщи. Скоро той става владетел на Влашко и престава да плаща данъци на турския султан. Султана изпраща пратеници при Влад, които показват към него неуважение, отказвайки да свалят чалмите си пред владетеля на Влашко. Тогава той  заповядва да заковат чалмите за главите им с пирони. През 1462 г опустошава територията на юг от река Дунав, вземайки няколко десетки хиляди турци в плен. Срещу него тръгва султан Мехмед II Ал-Фатих (Завоевателя) със стохилядна войска. Влад III Дракул се прибира в столицата си Търговище, като по пътя отравя кладенците и унищожава хранителните запаси. Когато турската армия стига до Търговище, пред града я чака гора от десетки хиляди колове с набити на тях турски пленници. Гледката оказва желаният психологически ефект – армията на Мехмед II се оттегля отвъд Дунав.

Град Сигишоара е запазил средновековният си облик и до днес. Като туристическа атракция се предлага посещение на къщата, в която е роден Влад III Дракул. Въпросната къща действително е строена в началото на 15 век, но няма достоверни данни, че именно в нея е роден известния граф Дракула. Всъщност истинската титла на Влад III Дракул е княз, а не граф. В някои документи той действително е посочен като Дракула (произнасяно също Дракулеа или Дракуля, ориг. Draculea), което се превежда като „синът на дракона“.

Семейството на Дракулите по своеобразен начин е свързано и със съдбата на България. В средата на 15 век войските на полския крал Владислав III Ягело (наречен по-късно Варненчик) и на унгарският войвода Янош Хунияди правят последния през средновековието опит да освободят Балканите от османските турци, но претърпяват поражение от войските на султан Мурад II в битката при Варна на 10 ноември 1444. На страната на християнските войски с 4000 свои конници се бие Мирча, по-голям брат на Влад III Дракул.

Истинската резиденция на Влад III Дракул е замъкът Поенари (Poenari) – в окръг Арджеш, Румъния. Замъка отдавна е запуснат – от 17 век никой не живее там и никой не го поддържа, така че в момента той е полуразрушен.

Замъка Бран край Брашов става известен като Замъка на Дракула покрай романа „Дракула“ на ирландския писател Ейбрахам Стокър (Брам Стокър, 1847-1912). В романа именно този замък е посочен като жилището на Дракул. Все пак трябва да се отбележи, че владетеля на Влашко действително е пребивавал в замъка Бран. Има сведения, че той е отсядал поне веднъж в него по време на един от походите си през 1459 г. Самият замък е построен на границата между Влашко и Трансилвания в края на 14 век с труда и средствата на местните жители от околността, заради което за дълъг период те били освободени от плащане на данъци. Укреплението се превръща във важен митнически пункт на границата между Влашко и Трансилвания. През 17 век са достроени 2 защитни кули. Във вътрешния двор на замъка има кладенец, в дъното на който, според преданията, има вход към лабиринт от подземни помещения.

През 1918 година жителите на Брашов и околността, чиито прадеди участвали в построяването на Бран, подаряват замъка на кралица Мария в знак на преданост към румънската корона. През 1948 година комунистическото правителство на Румъния конфискува замъка и той става държавна собственост. През 2006 година замъка е предаден във владение на ерцхерцог Доминик фон Хабсбург, син на принцеса Илеана и внук на кралица Мария. В момента замъка е превърнат в музей и може да бъде посетен от туристи. Именно в замъка Бран през 1992 г Франсис Форд Копола заснема своя филм „Дракула на Брам Стокър“.

Официални сайтове

Официален сайт на замъка Бран: www.bran-castle.com