Защо ескейп стаите се наложиха като предпочитано забавление?

Защо ескейп стаите се наложиха като предпочитано забавление?
1 vote, 5.00 avg. rating (98% score)

escape

Ескейп стаите придобиха широка популярност и в България и се доказаха като един много добър начин за забавление и разпускане както за деца, така и за възрастни. Познати още като “real life escape rooms”, ескейп стаите предлагат едно игрално изживяване от съвсем нов характер. Ескейп стаята е приключенска игра на живо, при която отбор от 2-6 човека влизат в стая със специален декор, загадки и пъзели, измислени от екипа, създал играта. В нея има разнородни предмети, които крият загадки и улики, чието разрешаване разкрива пътя към изхода от стаята. Задачата на отбора е да открие отговорите на загадките в рамките на 60мин., за да излезе от стаята.

За да играете играта не се изискват някакви специфични умения, предварителна физическа подготовка или специални знания. По време на играта играчите трябва да проявят борен дух и да положат дружни усилия, за да намерят изхода от стаята възможно най-бързо. За разгадаването на пъзелите и загадките е необходимо логическо мислене, наблюдателност, творческо мислене, концентрация, не ви трябва някаква специална екипировка или вещи, които да си носите с вас. Необходимо ви е само добро настроение и желание за победа.

Ескейп стайте са предпочитана игра и с цел тийм билдинг. За намирането на изхода се изисква работа в екип, така че играта сплотява един бизнес колектив. Тъй като играта съдържа непредвидими ситуации, включващи логика и бързи реакции, в тях всеки има възможност да прояви лични способности, които обикновено не проявява в реалния живот.

Ескейп стаите са създадени по подобие на компютърните куест игри “quest games и такива тип бягство от затвора. Освен от компютърни игри, създателите на ескейп игри черпят идеи от книги, различни жанрове филми като например приключенски, екшън, криминален, мистерия, хорър и също от действителни случаи. Чрез реалистичния декор на игрите се пресъздават различни локации, исторически събития и епохи. Например в една ескейп стая може да има библиотека, затвор, тъмница, скривалище, научна лаборатория, космическа станция, обитавана от духове къща и много други. Можете да сте отвлечени, да ви се наложи да търсите пиратско съкровище, да разкривате древни исторически тайни, да предотвратявате атака от зомбита или извънземни. В момента съществува повече от всякога разнообразие от жанрове и обстановки в ескейп стаи. Първоначално, мистериите и загадките, които ескейп стаите включват са били вдъхновени от историите в романите на Агата Кристи.
Ескейп игрите се играят от семейства, познати, колеги, студенти, дори фирмени колеги. Всеки има право да излезе от играта по свое желание, ако мисли че не може да се справи или му е скучно, като няма право да се връща отново в нея. Обаче е малко вероятно да ви стане скучно, защото създателите на ескейп стаи впрягат цялото си въображение да измислят все по-оригинални и интересни сюжети, които да изненадват играчите докрая на играта. Също така не бива да се споделят отговорите на загадките на дадена стая с бъдещи играчи. Администраторите на играта постоянно наблюдават играчите с камери и в случай ако отборът много се затрудни, биха могли да помогнат със загадката.

Ако идеята за вълнуващи приключения, пълни със загадки и мистерии ви харесва, можете да посетите ескейп стаи Escape Bansko.

Една от причините защо този тип игра стана толкова популярна и се харесва от малки и големи е, защото предлага вълнуващо изживяване в реално време изпълнено със адреналин, емоции и изпитание на интуицията, интелекта и въображението. В тях човек се намира в реални условия като играе с ума и тялото си. Ескейп стаите са един страхотен начин да свалите напрежението и да тествате интелекта и да провокирате въображението си и не на последно място – да се забавлявате пълноценно с близки и приятели.