Златица

Златица
1 vote, 5.00 avg. rating (98% score)

 Часовникова кула Златица           Една от най – красивите, но за съжаление не толкова популярни дестинации в страната е Златица. Населеното място се определя от административните закони като град. Златица се разполага в Златишката котловина. Градът се намира изключително близо до град Пирдоп.

Златица е място, което разкрива красотата на високите върхове на Централна Стара планина. Градчето е изпълнено с чист и свеж планински въздух през цялото време. Според историците, името на града се дължи на богатия район. В далечната древност, жителите по тези места добивали значителни количества злато от земята. По време на могъществото на Римската империя, златните мини били строго охранявани от римските войници. След превземането на териториите на страната от османските войски, градът оказал решаваща съпротива на завоевателите.

По време на турското робство, Златица била превърната в главен административен център, който снабдявал турските войски с всичко необходимо – храна и провизии. Днес, малкото градче се стреми да се изгради като силен и интересен туристически център. Забелязва се все по – голям интерес от страна на младите туристи.

Факторите, които спомагат за изпълнение на поставената цел са свързани с благоприятното разположение на града. Златица е идеалното място за отсядане за всички туристи, които плануват планински преход в централните части на Стара планина. Този регион е известен с богатото видово разнообразие в света на флората и фауната. Стотици туристи решават да се гмурнат в дебрите на Стара планина, за да се насладят на спокоен следобеден риболов, колоездене или лежерна разходка сред големите дървета. Районът предлага благоприятни условия за провеждане на лов.

Освен като природна туристическа дестинация, Златица се слави и като възрожденски град. Една от най – известните забележителности в града е Часовниковата кула. Постройката е издигната през 1777 година. Височината и е приблизително 17 метра. Часовникът и продължава да отбелязва с камабанен звън всеки кръгъл час. Днес, тази кула е превърната в символ на Златица. Градът е известен и със запазеното си килийно училище. Сградата отваря врати в началото на 19 век. Сред останалите забележителности на града, които трябва да бъдат проучени са запазените къщи, изградени във възрожденски архитектурен стил, построената през 1859 година църква и метохът. Златица предлага разнообразие от стари каменни чешми и исторически паметници.