Културен туризъм

Културен туризъм
6 votes, 5.00 avg. rating (99% score)
Културен туризъм - Петра

Културен туризъм – Петра

Културният туризъм (англ. Cultural Tourism, на бълг. още Културно-познавателен туризъм) е форма на туризма, при която основна цел на туристите е посещението на обекти, свързани с културата и културните особености на някаква епоха или на някаква група хора (нация, етнос, племе и т.н.). Обектите на културния туризъм може да представляват различни форми на изкуство, представени в галерии на изкуствата или на открито, места и обекти с историческо значение (исторически паметници) – сгради, местности, селища, предмети и др., исторически музеи, археологически музеи и разкопки, етнографски музеи и т.н. Към културния туризъм спада също посещението на различни културни изяви от типа на фестивали, театрални постановки, представяния на местни народни традиции, обичаи, обряди и др.

Културният туризъм задоволява специфични естетични, интелектуални и психологически потребности на личността и предполага висока обща култура, засилена любознателност и наличието на изследователски дух у практикуващите го туристи. Този вид туризъм може да бъде изключително вълнуващ и удовлетворяващ. Запознаването с чужди културни традиции, обичаи, изкуство, история, мироглед, религия и ценностна система винаги е в някаква степен изпитание за интелекта и характера, като нерядко води до „културен шок“. Туристите практикуващи културно-познавателен туризъм са по-мобилни и харчат повече средства от обикновените туристи, които предварително са закупили туристически пакети.

Най-важните културно-исторически паметници в света се намират под защитата на Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура ЮНЕСКО. Организацията включва всеки ценен от културно-историческа гледна точка обект в своя специален Списък на световното културно и природно наследство (World Heritage List). В списъка са записани около 900 паметници на културата и природни забележителности от целия свят. България присъства в списъка с 9 такива обекта, между които са градът-музей Несебър, скалният барелеф Мадарски конник, тракийската гробница в Казанлък, Боянската църква и Рилският манастир.

В световен мащаб някои от най-интересните и най-посещавани от туристи културно-исторически обекти от списъка на ЮНЕСКО са град Венеция в Италия, Версайския дворец във Франция, Атинския Акропол в Гърция, древния град Мачу Пикчу в Перу, древния каменен град Петра в Йордания, древния град Баалбек в Ливан, Великденския остров – територия на Чили в Тихия окен, будисткия храм Ламбини в Непал, градът-държава Ватикан на територията на град Рим в Италия, Великата китайска стена, историческата част на град Прага в Чехия, историческата част на град Краков в Полша, крепостта Кремъл и Червения площад в Москва, древния град Дамаск в Сирия, древния град Троя в Турция, Уестминстърското абатство във Великобритания, древния град Самарканд в Узбекистан и т.н.

Официални сайтове

Официална страница на Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО: whc.unesco.org/en/list