Религиозен туризъм

Религиозен туризъм
3 votes, 5.00 avg. rating (99% score)
Религиозен туризъм

Религиозен туризъм

Религиозният туризъм (названия на английски: Religious Tourism, Pilgrimage, Faith Tourism, Faith Travel) е тип туризъм, при който вярващи от различни религии, индивидуално или на групи, пътуват до места и обекти, определени като „свещени“ за съответната религия или представляващи интерес за вярващите, поради някаква връзка на мястото/обекта с религиозните вярвания.

В миналото много християни са пътували специално за поклонение на Божи Гроб – мястото в Йерусалим, където според Библията е погребан Исус преди възкресението му. След поклонението на Божи Гроб, пътешественикът става хаджия.

Йерусалим е притегателна точка за вярващите от трите големи „аврамически“ религии – християнство, юдаизъм и ислям. Най-свещеното място, до което евреите пътуват на поклонение, е Стената на плача в Йерусалим – последната запазена стена от еврейския Втори храм, разрушен от римските войски през I век от н.е.

Една от предпочитаните дестинация за религиозен туризъм за католиците е посещението на Ватикана – т.нар. папска държава, където се намира седалището на главата на римо-католическата църква.

За мюсюлманите най-свещеното място, до което предприемат пътуване, е град Мека в Саудитска Арабия, родно място на пророка Мохамед и мястото където той започва да проповядва исляма. Друга дестинация за религиозен туризъм при мюсюлманите е посещението на град Медина в Саудитска Арабия – градът, в който пророкът умира.

Най-свещено място, до което пътуват будистите, е храмът Лумбини, разположен край град Капилавасту, днешен Непал, където според санскитски текствове е бил роден Буда (принц Сидхарта Гаутама).

Най-големият индуистки храм – Раджагопурам, намиращ се в индийския щат Тамил Наду, е един от силно посещаваните от индуистите религиозни обекти. Връх Кайлаш в тибетските Хималаи, считан за място, обитавано от бог Шива, е също едно от най-свещените места за индуистите и представителите на древната религия бон.

За сикхите най-свещеното място, където отиват на поклонение, е Златния храм в град Амритсар, Индия.

Обекти на религиозния туризъм са също различни манастири и църкви – за християните, джамиите (най-известната е Тадж Махал в град Агра, Индия) – за мюсюлманите, будистките храмове и будистките манасти – за будистите и индуистките храмове – за индуистите.

Според данни на Световната Туристическа Организация, между 300 и 400 милиона души на година предприемат пътуване с религиозна цел. Печалбата за туристическата индустрия от практикуващите религиозен туризъм в световен мащаб е над 50 милиарда долара годишно.

Официални сайтове

Официален сайт на град Йерусалим: www.jerusalem.muni.il
Официална туристическа страница на Йерусалим: tour.jerusalem.muni.il
Официален сайт на град Мека: www.holymakkah.gov.sa
Официален сайт на Ватикана: www.vatican.va